maandag 2 augustus 2021
19.9 C
Delfzijl

Proeffabriek bioraffinage Avantium officieel geopend

spot_img

Delfzijl – Gedeputeerde Patrick Brouns van de Provincie Groningen en Avantium-directievoorzitter Tom van Aken hebben de officiële opening van de bioraffinage van het chemisch technologiebedrijf verricht.

Ze deden dat door het ‘storten’ van de eerste big bag met houtsnippers. “We stappen nu over de drempel naar verandering van de economie. Dit is mede het resultaat van onze inspanningen om in deze regio te komen tot ketenversterking en verduurzaming”, aldus Brouns.

Tom van Aken van Avantium prees de samenwerking in het consortium en voelde zich welkom op de site. “Delfzijl is het begin van Nederland, maar staat vanaf nu vooral voor het begin van de groene chemie in ons land. Dit moet de opstap worden naar een grootschalige fossielvrije economie.”

In de proeffabriek worden, middels de DAWN-technologie, suikers en lignine gewonnen die kunnen dienen als grondstoffen voor chemie- en fermentatieprocessen en energieopwekking. Hiermee vermindert Avantium de afhankelijkheid van aardolie en de uitstoot van CO2.

Delfzijl zal dienen als demonstratiefaciliteit. Bij bewezen technische en economische haalbaarheid wordt de pilot de opmaat voor een commerciële biofabriek.

De bioraffinage is tot stand gekomen met medewerking van Avantium, AkzoNobel Specialty Chemicals, RWE, Staatsbosbeheer, Chemport Europe en de Provincie Groningen.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,268VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
AutoAuto
KlussenKlussen
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten

Boerenmarkt in Baamsum trekt veel belangstelling

Baamsum - Zaterdag werd er in een grote boerenschuur in Baamsum (tussen Woldendorp en Termunten) een streekproductenmarkt gehouden. Het was aanvankelijk de bedoeling dat...