fbpx
19.3 C
Delfzijl
vrijdag 29 mei 2020
Home Algemeen Proef met waterstofbussen

Proef met waterstofbussen

Groningen – Onlangs heeft Qbuzz – in aanwezigheid van een brede delegatie uit de Openbaar Vervoer (OV) wereld –  de eerste waterstofbus en elektrische bus van Groningen en Drenthe gepresenteerd. De bussen werden onthuld door Fleur Gräper-van Koolwijk, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van OV-bureau Groningen Drenthe en gedeputeerde van de provincie Groningen, en Tweede-Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66.

Na een testperiode gaan twee waterstofbussen vanaf de nieuwe dienstregeling in december rijden op streeklijnen in Groningen en Drenthe.

Inzet bussen

Twee elektrische bussen gaan als Airportlink rijden tussen het centrum van Groningen en Groningen Airport Eelde. De elektrische bussen worden ook ingezet als stadsbus in Groningen, ter versterking van bestaande lijnen. De waterstofbus en een toekomstig waterstoftankstation – voorzien in Delfzijl – worden medegefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Waterstof

AkzoNobel is de producent van de groene waterstof voor de bussen. De onderneming ziet deze pilot als een begin in het ontwikkelen van een waterstofeconomie in Noord-Nederland. Groningen Seaports zorgt voor een waterstofleiding van de chloorfabriek naar het nog aan te leggen waterstoftankstation van Pitpoint. Deze wordt gevestigd nabij Poort 2 van het Chemie Park. Groene waterstof past in de lange termijnagenda voor versterking van de regionale chemische industrie. Er wordt invulling gegeven aan één van de kansen die de Commissie Willems enkele jaren geleden voor de site en de regio heeft geïdentificeerd.

Schone bussen

De elektrische en de waterstofbus passen in het beleid van de provincies Groningen en Drenthe om steeds schonere bussen te laten rijden. Volgens de provincies Groningen en Drenthe is het Noorden heel geschikt voor een proef met waterstofbussen omdat in deze regio veel bussen voorkomen die lange afstanden afleggen op het platteland.

Betrokken partijen

Bij de komst van de waterstofbus zijn betrokken: het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Groningen, het OV-bureau Groningen Drenthe, Qbuzz, AkzoNobel, Groningen Seaports,  PitPoint en High V.LO-City en FCH JU.

Bij de elektrische bussen zijn betrokken: het OV-bureau Groningen-Drenthe, provincie Groningen, provincie Drenthe, Qbuzz, Groningen Airport Eelde en Marketing Groningen.

Advertenties