Primeur voor provincie Groningen: Scheepswerf Koninklijke Niestern Sander bouwt elektrisch inspectievaartuig

Delfzijl – Op vrijdag 8 juni is de kiel gelegd van het nieuwe, volledig elektrisch aangedreven  inspectieschip van de provincie Groningen. Hiermee is de bouw officieel gestart. Deze officiële handeling werd uitgevoerd op de scheepswerf Koninklijke Niestern Sander B.V. door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk.

Groninger primeur
Het nieuwe vaartuig is het eerste groene, volledig elektrisch aangedreven inspectievaartuig in Nederland. De installatie van een batterijpakket op een inspectieschip van een dergelijke grootte en vermogen is uniek. Daarnaast bezit het schip straks de nieuwste technische ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, zoals energiebesparing, gebruik van restwarmte, toepassing van duurzame hout- en verfsoorten en een stille elektrische motor. Kortom een Slim & Groen schip. De provincie gebruikt het schip voor toezicht, handhaving en begeleiding van de scheepvaart en evenementen in Groningen.

Naar verwachting wordt het nieuwe inspectieschip februari 2019 opgeleverd en in gebruik genomen. Het vaartuig vervangt het huidige schip, dat inmiddels 45 jaar oud is en destijds ook door dezelfde werf is gebouwd.

Maritiem cluster
Na een Europese aanbesteding is de opdracht in februari 2018 gegund aan Koninklijke Niestern Sander uit Delfzijl. Diverse Groningse onderaannemers en toeleveranciers uit het maritiem cluster zijn bij het project betrokken voor engineering, het leveren van staal en het verzorgen van onderdelen van de machinekamer, navigatieapparatuur en reddingsequipment. Zowel de provincie Groningen als de scheepswerf Koninklijke Niestern Sander B.V. zijn trots op dit innovatieve en duurzame project.

Back to top button