12.8 C
Delfzijl
16 juni 2021 08:58

Presentatie Wilte’s dagboek, Winter 1944-1945 een bijzonder oorlogsdocument

spot_img

Woltersum – Op vrijdag 20 april aanstaande, zal in “De Nieuwe Werkplaats“, bij de molen FRAM in Woltersum, de presentatie plaatsvinden van het dagboek dat Wilte Evenhuis schreef, van september 1944 tot en met de bevrijding in 1945. Hij overleed in 2002 op 78-jarige leeftijd. Via nabestaanden kwam dit bijzondere oorlogsdocument in het bezit van de Cultuur-Historische Vereniging van Ten Boer.

Wiltes vader was molenaar op de FRAM en het gezin bewoonde het molenhuis, dat in de oorlog ook het onderduikadres werd voor de toen twintigjarige Wilte. Van september 1944 tot en met de bevrijding in april 1945 hield hij een dagboek bij waarin hij niet alleen de gebeurtenissen binnen het gezin vastlegde, maar ook die in Woltersum en omgeving. Zo beschreef hij de inundatie, de inkwartiering van de Duitsers in het dorp, maar ook de poes die bij de molen kwam aanlopen, met een schotwond in haar zij.

Het waren barre tijden, met die overstromingen in het dorp en later de inval van de SD in Ten Boer, waarbij het voltallige gemeentepersoneel werd gearresteerd.

In het molenhuis bij de FRAM beschikte de familie over één van de weinige telefoons in het dorp, zodat men elkaar op de hoogte kon houden. Dat zorgde ook voor aanloop van allerlei mensen die van die telefoon gebruik maakten. Zodra er Duitsers naderden verstopte Wilte zich in de nok van de molen. Toch maakt dit dagboek ook duidelijk, dat ondanks alle ellende, het gewone leven min of meer doorging.

Wie in het bezit wil komen van Wilte’s dagboek , Winter 1944-1945, dit bijzondere oorlogsdocument, voorzien van documentatie, foto’s, andere illustraties en verklarende noten, kan na 20 april, terecht in de plaatselijke boekhandel, The Read Shop op het Koopmansplein in Ten Boer, voor € 7,50 of kan mailen naar Wouter van Rossem, secretaris van de Cultuur-Historische Vereniging Ten Boer: rossemw@gmail.com (€ 7,50 +verzendkosten).

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,255VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
AutoAuto
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
TuinTuin

Populaire berichten