fbpx
12.9 C
Delfzijl
maandag 25 mei 2020
Home Algemeen Praktijkklas van start gegaan op CBS De Noordkaap

Praktijkklas van start gegaan op CBS De Noordkaap

Uithuizermeeden – Na een jaar van voorbereiding is woensdag de pilot van de praktijkklas van start gegaan op CBS De Noordkaap.

Acht enthousiaste kinderen uit de groepen 6,7 en 8 mogen meedoen aan deze speciale praktijklas. We zeggen bewust mogen, want voor deze klas moet je uitgekozen worden. Deze keer niet omdat je extreem slim bent, maar omdat je praktisch aan de slag wilt. Met je handen werken. Na het project over “De Droomschool” kwam duidelijk naar voren dat de wens van kinderen, ouders en het team was om een praktijkschool op te richten. Al enige jaren heeft de Noordkaap een torenklas. Deze klas richt zich vooral op kinderen die extra uitdaging op cognitief niveau kunnen gebruiken. Ze misten nog een klas die juist gericht is op de praktische vaardigheden van de leerlingen.

Juf Jannie van der Weg en juf Anneke Dijkstra zijn samen aan de slag gegaan om een heel curriculum te realiseren voor deze praktijkklas. Er zijn bedrijven in de buurt benaderd en er is gezocht naar een gastdocent om de kinderen op locatie te begeleiden. Toen alles op zijn plek viel zijn de kinderen uitgekozen in overleg met de groepsleerkrachten en de intern begeleider. Zo pakken we dit ook aan voor de torenklas, vertelt juf Anneke. Daarna hebben de kinderen een motivatiebrief geschreven waarom juist zij zo goed zouden passen in de praktijkklas. De kinderen die zijn gekozen hebben een contract ondertekend waarin ze hun inzet, aanwezigheid en commitment beloven. Daarnaast is ook aan de ouders van deze kinderen gevraagd of ze mee willen werken. De kinderen zijn namelijk niet meer iedere woensdag op school, maar ook veel op locatie en daar moeten ze dan gebracht en gehaald worden, aldus juf Jannie.

De eerste dag was bij Sikkema Bouw & Onderhoud in Uithuizermeeden. Dhr. Sikkema heeft een ochtend vullend programma voor de kinderen bedacht. Zij hebben woensdag hun eigen gereedschapskist gemaakt. Ze hebben onder meer gezaagd, geboord en met cement gewerkt.

De jongens en meiden van de praktijkklas gingen allemaal naar huis met een mooie gereedschapskist en een schat aan leermomenten rijker. In onze visie beschrijven wij dat leerlingen actief betrokken zijn bij hun eigen leerproces, deze praktijkklas is een voorbeeld van het naleven van onze visie, aldus een trotse directeur Rianne Timmermans. De komende tijd gaan de kinderen nog naar: VW parts Grunn, verkeersgroep Het Hogeland, HHC Uithuizen, installatiebedrijf Koehoorn, Stal Bakker en Scholtens Timmerwerken.

Advertenties