Politie valt geldtransactiekantoor in Delfzijl binnen

Delfzijl – De politie is vanmorgen een geldtransactiekantoor, ook wel MTO genoemd, binnengevallen aan de Marktstraat in Delfzijl. In dat kantoor kan geld naar het buitenland worden overgeboekt.

Het betreft een landelijke gezamenlijke actie waarbij naast politie en Openbaar Ministerie onder meer de Belastingdienst, Arbeidsinspectie, Kamer van Koophandel, Douane, De Nederlandsche Bank en diverse gemeenten aan meewerken.

Invallen in diverse steden
De acties vinden plaats op 32 locaties in onder andere Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Delfzijl en Amersfoort. In Rotterdam Zuid worden er zelfs in twee straten negentien MTO’s gecontroleerd.

‘Europees paspoort’
Eind 2009 is Europese wetgeving in werking getreden waardoor MTO’s met één vergunning, een zogenaamd Europees paspoort, relatief eenvoudig in alle Europese landen actief konden worden met agenten. Sindsdien heeft er een enorme groei plaats gehad in het aantal locaties waar geld naar het buitenland overgeboekt kan worden. Uit onderzoek is gebleken dat criminelen regelmatig gebruik maken van MTO’s om geld dat middels criminele activiteiten is verkregen, wit te wassen.

Back to top button