Plannen voor veerdienst tussen de Eemshaven en het Schotse Rosyth

Eemshaven – Het Schotse bedrijf TEC-Farragon zou vergevorderde plannen hebben om een veerdienst op te zetten tussen de Eemshaven en het Schotse Rosyth, dat vlak bij de stad Edinburgh ligt. Het zou voornamelijk om vracht gaan, maar ook kunnen een groot aantal passagiers en auto’s mee, meldt RTV Noord.

TEC-Farragon zou gebruik willen maken van ferry’s van rederij Stena Line. Er zou een dagelijkse verbinding komen tussen de Eemshaven en Rosyth. Hiervoor zal vermoedelijk de kade van Sealane Terminals gebruikt gaan worden.

Export naar Duitsland, Denemarken en Italiƫ
De veerdienst zou door de Schotten worden opgezet om ook na de naderende Brexit de Schotse whisky- en houtindustrie te kunnen blijven exporteren naar Duitsland, Denemarken en Italiƫ. Deze landen zijn een belangrijke afzetmarkt. De infrastructuur in de Eemshaven is volgens TEC-Farragon zeer geschikt voor het vervoer van goederen.

Margaret Simpson van de Britse vrachtvervoerorganisatie FTA: “De politieke situatie is op dit moment onzeker. Daarom vond de Schotse overheid het een goed idee om een alternatief te zoeken voor de havens in Zuid-Engeland.”

Eerste afvaart in oktober
De verbinding zal een alternatief worden voor de veerdienst van Ijmuiden naar Newcastle. Deze duurt zo’n zestien uur. De veerdienst vanuit de Eemshaven zal twintig uur duren. De eerste afvaart zou in oktober plaats moeten vinden. Er wordt op dit moment nog onderzocht of de schepen onder verschillende weersomstandigheden in de Eemshaven kunnen aanmeren. Ook een kantoor voor de douane en parkeermogelijkheden worden nog onderzocht.

Groningen Seaports laat in en reactie weten niet in te willen gaan op de plannen. “Wij doen nooit uitspraken over contacten, alleen over contracten. Maar ik ga deze plannen natuurlijk ook niet ontkennen”, aldus logistiek manager Erik Bertholet.

Stena Line heeft geen plannen voor een nieuwe route
Stena Line zegt tegenover Eemskrant dat er op geen enkele wijze plannen bij Stena Line bestaan om een route te openen of te faciliteren tussen Eemshaven en Rosyth in Schotland of haar ferryschepen in te gaan zetten op de genoemde route.Back to top button