15.1 C
Delfzijl
dinsdag 21 mei 2019
Home Algemeen Plaatsing kunstwerk De Nieuwe Landpoort bij station Delfzijl gevierd

Plaatsing kunstwerk De Nieuwe Landpoort bij station Delfzijl gevierd

Delfzijl – Op het heringerichte stationsgebied in Delfzijl is een Japanse tuin aangelegd met daarin een Haiku. Deze haiku – een typisch Japanse kunstuiting in de vorm van een drieregelig gedicht – is verwerkt in het kunstwerk van Hans Nipshagen: De Nieuwe Landpoort. Tijdens de opening van het heringerichte stationsgebied werd ook de plaatsing van De Nieuwe Landpoort gevierd. De Haiku werd in het Japans en in het Nederland voorgedragen.

Al 25 jaar stedenband
Delfzijl heeft via de stichting Shunan City Delfzijl al 25 jaar een uitwisselingsprogramma met de Japanse stad Shunan City. Elke zomer ontmoeten jongeren uit beide steden elkaar, het ene jaar logeren twaalf jongeren uit Delfzijl in Shunan City bij gastgezinnen, het andere jaar vindt de uitwisseling in Delfzijl plaats. De gemeente Delfzijl ondersteunt dit initiatief. Wethouder Hans Ronde: “We wilden onze stedenband ook in het straatbeeld zichtbaar maken, dat is volgens mij goed gelukt met De Nieuwe Landpoort. Het mooie is dat we het hebben kunnen koppelen aan de herinrichting van het stationsgebied en dat het kunstwerk in een Japanse tuin staat.”

Haiku als uitgangspunt
Shunan City heeft een wedstrijd uitgeschreven die resulteerde in een haiku van dichteres Kyoko Fujii:
Yuko no
Iro saki tsugu ya
Churippu

De haiku is door Ryoko Merison-Nakazawa vertaald in het Nederlands:
Kleuren van vriendschap
komen jaar op jaar tot bloei
tulpen in Shunan
Elk jaar planten schoolkinderen in Shunan tulpen als uiting van vriendschap tussen Shunan City en Delfzijl.

Ontwerp van kunstenaar Hans Nipshagen
Met het drieregelig gedicht is de gemeente Delfzijl naar een aantal kunstenaars gestapt met de vraag een schetsontwerp te maken. Als voorwaarden zijn onder andere gesteld dat de kunstenaar ervaring heeft met het verwerken van tekst in de openbare ruimte en in de provincie Groningen woont. Een groep bestaande uit vertegenwoordigers van inwoners en ondernemers van het centrum van Delfzijl heeft samen met de stichting Shunan City en de gemeente gekozen voor het ontwerp van beeldhouwer Hans Nipshagen ‘De Nieuwe Landpoort’.

Wethouder Hans Ronde met van links naar rechts naast hem Ryoko Merison-Nakazawa, Robbie van Land van Shunan City-Delzijl en kunstenaar Hans Nipshagen.
Advertenties
Advertenties