Petitie ‘Geen kerncentrale in de Eemshaven’ wordt 5 juni aangeboden

Groningen – Woensdag 5 juni beslissen de Provinciale Staten van Groningen of er een kerncentrale in de Eemshaven mag komen. Dit plan stuit op verzet van onder meer Milieudefensie Groningen. Leden van deze milieuorganisatie stelden een petitie op om hun bezwaren kenbaar te maken. Voorafgaand aan de vergadering van Provinciale Staten op 5 juni worden de bijna 3000 verzamelde handtekeningen aangeboden aan René Paas (Commissaris van de Koning) en Johan Hamster (Gedeputeerde, o.a. portefeuille Energie).

Het spant erom
Kan een kerncentrale in de Eemshaven een van de bouwstenen zijn voor de energievoorziening in Groningen? Volgens berichten die tot nu toe naar buiten komen wordt het spannend welke kant het aanstaande woensdag op gaat. Er zijn uitgesproken voorstanders, overtuigde tegenstanders, maar ook statenleden die twijfelen. Juist deze bestuurders willen de aanbieders van de petitie overtuigen om tegen te stemmen.

Woordvoerder Dorti Been: “Onze bezwaren zijn goed gegrond maar maken meer impact doordat zoveel bezorgde burgers onze petitie hebben ondertekend. Wij hopen dan ook dat de Statenleden dit mee zullen wegen bij hun beslissing.”

Gegronde bezwaren
In de petitie noemt Milieudefensie Groningen meerdere argumenten tegen een kerncentrale in de Eemshaven. Ze stellen onder andere dat de bouw van een kerncentrale extreem duur is en erg lang duurt. Andere oplossingen om in de nodige energie te voorzien zijn vele malen veiliger, goedkoper en sneller te realiseren.

De ondertekenaars hopen dan ook dat er gehoor wordt gegeven aan de petitie en dat Provinciale Staten tegen de komst van een kerncentrale in Groningen zullen stemmen.

Back to top button