fbpx

Pasen: koeler weer met buien op komst

Nederland – Wie dit paasweekend in eigen tuin eieren gaat zoeken moet de radar goed in de gaten houden. Met Pasen is namelijk koeler weer met kans op buien op komst. Eerste paasdag kan het bij deze buien landinwaarts zelfs onweren. Terwijl het zaterdag lokaal nog 23 graden kan worden, wordt het maandag maximaal 12-16 graden.

Het paasweekend begint zaterdag droog met zon en enkele wolkenvelden. Regionaal kan het ruim 20 graden worden en in het zuidoosten zijn maxima van 23-24 graden mogelijk. In de namiddag en zaterdagavond ontstaat door de warmte mogelijk een zeer lokale onweersbui.

Er zit wel een addertje onder het gras. Mogelijk draait de wind vrij snel naar het westen, waardoor de maxima een paar graden lager uitvallen. Zeker in de kustgebieden is het met wind van zee fris en daalt het kwik naar slechts 13 graden. Dat komt doordat het water van de Noordzee nog koud is. De zeewatertemperatuur is op dit moment 9 graden.

Pasen koeler weer met kans op buien
Eerste paasdag markeert de overgang naar een iets koeler weertype. Er zijn zonnige perioden, maar er ontstaan ook flinke stapelwolken. Plaatselijk groeien deze in de middag uit tot onweersbuien. Omdat er weinig wind staat, verplaatsen de buien zich langzaam. Daardoor valt op de ene plek een flinke plens regen, terwijl het even verderop droog blijft.

Tussen de buien door is de temperatuur met 15-20 graden perfect om in eigen tuin paaseieren te gaan zoeken. Ook voor een verlate paasbrunch kun je prima buiten zitten en is het zeker in de zon goed toeven. In de tweede helft van de ochtend is het 12-15 graden, van 12:00 tot 14:00 uur loopt de temperatuur op naar 13-19 graden. Hou dan wel de radar in de gaten.

Tweede Paasdag frisse noordoostenwind
Op paasmaandag steekt er een noordoostenwind op. Hierdoor komen de maxima uit op 12-16 graden, maar de wind maakt het voor het gevoel wel een paar graden frisser. Voor april zijn deze temperaturen overigens helemaal niet laag en zelfs hoger dan gebruikelijk. Normaal is het 11-14 graden. Het warme weer van deze week zorgt ervoor dat we snel gewend raken aan hogere temperaturen.

Het weerbeeld laat wolkenvelden zien, maar er zijn ook zonnige perioden. Vooral in de ochtend is kans op wat regen, in de middag wordt het geleidelijk droog.

Vandaag lokaal zomers warm
Tot en met vrijdag is het droog, vrij zonnig en warm. Vandaag lijkt het zelfs een beetje zomer met in het binnenland maxima van 21-25, lokaal 26 graden. Omdat er bijna geen wind staat, voelt het aan als 23-27 graden. Het is dus perfect weer om een T-shirt, blouse, korte broek of rok uit de kast te trekken.

Donderdag en vrijdag is er een flinke tweedeling tussen noord en zuid. In het Waddengebied wordt het hooguit 13 graden, terwijl het in het zuiden van Brabant en in Limburg lokaal nog 24 graden kan worden. In het midden stijgt het kwik naar 18-20 graden.

Back to top button