Paasweekendweer: eerst droog, maandag koud en guur

Nederland – Het weerbeeld ziet er dit lange paasweekend niet verkeerd uit. Het is over het algemeen droog en geregeld schijnt de zon. Wel is het een flink stuk kouder dan eerder deze week met maxima van 8 tot 12 graden. Tweede paasdag is het met 5 tot 7 graden nog kouder en bovendien staat er een koude, gure wind en komt het tot (winterse) buien.

Na ongekend hoge temperaturen in de slotdagen van maart is het inmiddels een flink stuk kouder. Op deze Goede Vrijdag staat er een matige en aan zee (vrij) krachtige noordenwind. Daarmee wordt koude lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar 8 tot 11 graden. De zon schijnt eerst op veel plaatsen, maar vanuit het noorden raakt het geleidelijk bewolkt.

Ook zaterdag waait er een matige noordenwind en in het Waddengebied is de wind (vrij) krachtig. Daarmee wordt koude lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar waarden tussen 8 en 12 graden. Temperaturen van 11 tot 14 graden zijn gebruikelijk begin april, maar goed aangekleed is het prima weer voor een wandeling of een fietstocht. De paraplu kan worden thuisgelaten, want het blijft overal droog en geregeld schijnt de zon.

Paasbest weer op zondag, maandag koud en guur
Zondag, eerste paasdag, staat er duidelijk minder wind en kan het 9 graden in het noordwesten tot lokaal 12 graden in het zuidoosten worden. Er zijn wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Wel start de dag koud en bij het eieren zoeken in de vroege ochtend kan het vooral landinwaarts een graadje vriezen. In de kustgebieden blijft het kwik een paar graden boven nul.

Paasmaandag ziet het weerbeeld er heel anders uit. We starten met veel bewolking en in de nanacht en vroege ochtend trekt van noordwest naar zuidoost een regengebied over het land. Het regengebied verlaat snel het land en overdag draait het om flinke buien. Doordat de bovenlucht sterk is afgekoeld zijn dit winterse buien die vergezeld gaan met hagel, onweer en natte sneeuw.

De buien worden aangevoerd met een gure noordwestenwind. Boven land waait het matig tot vrij krachtig en in de kustgebieden krachtig. Direct aan zee staat soms een harde noordwestenwind, windkracht 7. De temperatuur is ook duidelijk lager en stijgt naar maximaal 5 tot 7 graden. Tijdens intensievere buien is het enkele graden kouder. Voor het gevoel is een paar graden onder nul en warme winterkleding met alles erop en eraan is nodig als je naar buiten gaat.

Back to top button