fbpx
11.4 C
Delfzijl
maandag 21 september 2020
Home Algemeen Overdracht kerk Meedhuizen naar Stichting Oude Groninger Kerken

Overdracht kerk Meedhuizen naar Stichting Oude Groninger Kerken

Meedhuizen – Op vrijdag 24 november draagt de Protestantse Gemeente te Delfzijl de monumentale Laurentius Kerk te Meedhuizen over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Met deze overdracht heeft de SOGK 88 kerken, twee synagogen, 54 kerkhoven/begraafplaatsen en acht (vrijstaande) torens in haar bezit. Ook na de overdracht blijft de kerk beschikbaar voor kerkdiensten en trouw- en rouwdiensten, naast mogelijke activiteiten vanuit het dorp, georganiseerd door een plaatselijke commissie of op verzoek van buitenaf.

Op het hoogste punt van een verder afgegraven wierde staat sinds de dertiende eeuw deze bescheiden kerk. Sinds de bouw is er in de loop van de tijd flink verbouwd, vooral in de achttiende eeuw, en bouwsporen daarvan zijn nog duidelijk zichtbaar. Ooit bezat de kerk topgevels en gewelven, nu wordt de zaal afgedekt door een blauwgroene balkenplafond die met de roodgekleurde banken het interieur een kleurrijke uitstraling geeft. De toren is in 1803 tegen de kerk gebouwd en in 1833 bij gelegenheid van de nieuwe kerk-kap verlaagd. In 1928 gaf een ingrijpende verbouwing de toren haar huidige uiterlijk.

Het orgel is gebouwd in 1906 door Marten Eertman, naast orgelbouwer ook caféhouder. In 1985 werd de windlade gerestaureerd door de Fa. Mense Ruiter. Het orgel heeft één manuaal met zes stemmen. De kas is zwart geschilderd met gouden biezen. Opmerkelijk is dat de twee grootste prestantpijpen in het front te lang waren en door de zoldering heen steken.

Bij een restauratie in 2010 werden in de steunbeer, die hol bleek te zijn, een aantal skeletten en knekels gevonden. Mogelijk was dit vroeger een ossuarium, al is geen toegangsopening aangetroffen. De steunbeer is na de vondst weer dichtgemetseld.

De kerk is geschikt voor breder gebruik, want er is relatief veel flexibele ruimte aanwezig en het gebouw heeft goede gebruiksvoorzieningen. Daarom is er ook een bijeenkomst geweest in het dorp om te komen tot een plaatselijke commissie. Een dergelijke commissie gaat over het beheer en gebruik van de kerk en geeft praktisch handen en voeten aan de activiteiten die ontwikkeld worden in de desbetreffende kerk. Dit tevens omdat sinds de fusie in 2005 van de kerkelijke gemeenten Farmsum-Oosterhoek-Meedhuizen en Delfzijl de kerk nauwelijks meer gebruikt wordt door de PKN-gemeente.