Oud-directeur Van Julsingha leest voor tijdens Nationale Voorleeslunch

Delfzijl – Vrijdag 4 oktober werd tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland voorgelezen aan ouderen, ook in Delfzijl. In Woonzorgcentrum Van Julsingha opende Bouko Sanders, oud-directeur van het zorgcentrum, de Voorleeslunch met een Grunneger verhoal. Daarna werden er verhalen voorgelezen door medewerkers van het woonzorgcentrum en de bibliotheek.

De HEMA Delfzijl verwende de ouderen met een heerlijk gebakje en met zichtbaar plezier genoot men van de verhalen. Samen met de Leescoalitie, de landelijke organisatie achter de Nationale Voorleeslunch, willen hiermee laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Met de deelname aan de Voorleeslunch benadrukt de bibliotheek haar belangrijke rol in het sociale domein.

De eerste vrijdag in oktober is jaarlijks uitgeroepen tot Nationale Ouderendag. De Nationale Voorleeslunch laat zien dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.

De Nationale VoorleesLunch is een initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek, het Literatuurmuseum, de Vereniging van Openbare Bibliotheken en het Nederlands Letterenfonds. 

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”2214″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]


Back to top button