Organisatie DelfSail maakt opnieuw aantal schepen bekend welke in 2024 naar Delfzijl komen

Delfzijl – Het tallship van de Braziliaanse marine de Cisne Branco, Witte Zwaan in het Nederlands zal tijdens Delfsail 2024 opnieuw Delfzijl aandoen. Dit schip, bekend en geliefd bij DelfSail, was al meerdere keren te gast en stond hoog op de wensenlijst van de organisatie. Met een lengte van 76 meter en een bemanning met een vrolijke en charmante uitstraling zal de ‘Witte Zwaan’ deelnemen aan de Crew Parade en ‘open schip’, waar bezoekers de mogelijkheid krijgen om een kijkje aan dek te nemen. In de afgelopen jaren is ook opgemerkt dat er steeds meer vrouwelijke cadetten aan boord zijn.

Daarnaast is de prachtig gerestaureerde Schoener uit Finland, de Joanna Saturna, gecontracteerd. Met een lengte van 34 meter en een Nederlandse oorsprong begon dit schip als een Vlaardingse Haringlogger in 1903. Het is opmerkelijk oud voor een schip. De enthousiaste Finse eigenaar heeft zijn droom waargemaakt door dit schip aan te kopen, te herstellen en te verbouwen. De Joanna Saturna neemt regelmatig deel aan internationale zeilwedstrijden en evenementen, voornamelijk in Scandinavië. Dit jaar zal ze voor het eerst deelnemen aan DelfSail, hoewel ze eerder meedeed aan Sail Den Helder in 2017.

De goed bekende Kamper Kogge zal ook weer aanwezig zijn, een illustratie van een bijzonder Nederlands schip uit een nog ouder tijdperk. Eigendom van een stichting behoort ze tot de Middeleeuwse schepen die ooit intensief de kusten en binnenwateren van onze regio bevaren hebben. Samen met andere replica-Koggeschepen uit Duitsland en Noord-Europa vertegenwoordigen ze een lang vervlogen tijdperk.

Ook zal het Nederlandse Tall Ship de Gulden Leeuw naar Delfzijl komen. Dit schip voor trainees en hospitality ontvangsten heeft een lengte van ruim 52 meter en biedt plaats aan veel gasten aan boord. Het is een stabiel zeeschip dat regelmatig langere zeereizen maakt, vaak met trainees maar soms ook met relaties van bedrijven. Tijdens DelfSail zal het schip regelmatig door de haven varen en neemt het na afloop deel aan de Tall Ships Races die vanuit Klaipeda zullen vertrekken en aansluiten op DelfSail.

Een andere oude bekende die terugkeert naar DelfSail is de Eendracht, ons nationale Tall Ship waar al veel Nederlanders aan boord hebben gevaren. Na de Sail In zal het schip aan de kade worden afgemeerd, waardoor het toegankelijk wordt voor bezoekers van DelfSail, die zo de mogelijkheden van het schip kunnen ontdekken.

Back to top button