Opvallende daling woninginbraken in Groningen

Groningen – De eerste vijf maanden van 2022 werd er in de provincie Groningen 4,6% minder ingebroken dan dezelfde periode een jaar eerder. Deze daling is opvallend, want op landelijk niveau stijgt het aantal inbraken juist met gemiddeld 21,6%. Wel zijn er lokaal grote verschillen, want in sommige Groningse gemeente was deze positieve trend niet zichtbaar. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van meest recente data van de Nationale Politie.

De grootste daling van het aantal woninginbraken vond plaats in Midden-Groningen. Van januari tot en met mei waren hier 26 minder inbraken dan een jaar eerder. Ook in Stadskanaal (-7), Veendam (-4), Oldambt (-4) en in Het Hogeland was een afname.

Het aantal woninginbraken daalde overigens niet in elke gemeente. Zo waren van januari tot en met mei namelijk juist 12 meer inbraken in Westerwolde. Ook in de gemeentes Eemsdelta (+9), Westerkwartier (+8) en in Pekela (+1) werd dit jaar vaker binnengedrongen in woningen. In de provinciale hoofdstad bleef het aantal inbraken gelijk ten opzichte van 2021.

Kans op inbraak het grootst in Westerwolde
Nergens in Groningen wordt dit jaar zo vaak ingebroken als in de Stad Groningen. Tot nu toe werden hier al 133 meldingen gedaan van inbraak, wat neerkomt op ongeveer de helft van het totale aantal incidenten in de provincie. 

Toch is dit niet de gemeente met de meeste kans op inbraak. Want wanneer je het totale aantal inbraken afweegt tegen het aantal huishoudens ontstaat een heel ander beeld. Dan blijkt in Westerwolde de kans op een woninginbraak het grootst. Per 1.000 huishoudens werd hier van januari tot en met mei 2,13 keer ingebroken. Dit is veel hoger dan het provinciale gemiddelde van 0,92 inbraken per 1.000 huishoudens. De top 5 gemeenten in Groningen met de grootste kans op inbraak is als volgt: 

  1. Westerwolde (2,13 inbraken per 1.000 huishoudens)
  2. Eemsdelta (1,21 inbraken per 1.000 huishoudens)
  3. Oldambt (0,99 inbraken per 1.000 huishoudens)
  4. Groningen (0,97 inbraken per 1.000 huishoudens)
  5. Midden-Groningen (0,97 inbraken per 1.000 huishoudens)

In Veendam is de kans op inbrekers juist het kleinst. De eerste vijf maanden van 2022 werden hier slechts 0,39 inbraken geregistreerd per 1.000 huishoudens. Benieuwd naar hoe de rest van de provincie scoort? Meer informatie over het onderzoek is te lezen op: https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/woninginbraken-2022

Back to top button