Open Monumentendagen in Het Hogeland

Eemshaven – Op zaterdag 11 en zondag 12 september worden de nationale Open Monumentendagen gehouden. Ook in de gemeente Het Hogeland kunnen monumenten worden bezocht en zijn er verschillende activiteiten. Het motto van de dagen is dit jaar ‘Mijn monument is jouw monument’.

De gemeente Het Hogeland verzorgt net als vorig jaar een digitale versie van de dagen. Vanaf woensdag 8 september zijn er op het Youtube-kanaal van de gemeente films te zien waarin monumenten worden uitgelicht. Het eerste filmpje dat verschijnt gaat over molen Aeolus in Adorp. Na er jarenlang verwaarloosd bij te hebben gestaan, wordt het monument nu grondig gerestaureerd. Wethouder Eltjo Dijkhuis leidt de kijker er rond.

Daarna verschijnen filmpjes over het Hogelandspoor, De Weem in Warffum en het Boterdiep en steenfabriek Ceres bij Rottum, Het laatste filmpje, over molen Goliath in de Eemshaven, besluit de reeks op zondag 12 september. De rolprenten zijn gemaakt door historicus Johan van Dijk en filmmaker Frans Driesens.

Wethouder Eltjo Dijkhuis: “Vorig jaar moesten we van de nood een deugd maken. We wilden hoe dan ook de schijnwerper zetten op ons erfgoed, ondanks de coronabeperkingen. We hebben gekozen voor deze vorm: filmpjes. Een schot in de roos, zo bleek. Ze zijn toen prima bekeken. Hogelandsters kunnen nu ook weer vanuit huis de rijkdom aan schatten in de gemeente zien. Maar gelukkig zijn er dit jaar wel weer verschillende monumenten fysiek te bezoeken. Trek er ook op uit!”

Een overzicht van de monumenten en activiteiten die op 11 en 12 september te bezoeken zijn, staat op de site van de gemeente. Dat overzicht is mogelijk niet compleet; alleen de openstellingen die bij de gemeente zijn gemeld, zijn er op te vinden.

Back to top button