fbpx
15.7 C
Delfzijl
donderdag 01 oktober 2020
Home Agenda tips Open Monumenten: Europese Handel en Appingedam

Open Monumenten: Europese Handel en Appingedam

Appingedam – In het weekend van 8 & 9 september wordt door VVV Appingedam weer Open Monumentendag georganiseerd. De historische binnenstad van Appingedam telt tientallen monumenten. Sommige daarvan zijn alleen dit monumentenweekend voor publiek geopend. Een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen, bijvoorbeeld in de prachtig gerestaureerde panden aan de Solwerderstraat, de straat van de hangende keukens! Bijna 20 historische / markante gebouwen openen hun deuren; bewoners of gebruikers heten bezoekers van harte welkom.

Landelijk thema: Europese Handel
De historische binnenstad van Appingedam heeft vanaf ca. 1300 een bloeitijd gehad door de scheepvaart naar de Oostzeelanden. Door de bloeiende industrie (Brons, Eendracht, Ter Borg en Mensinga), die producten maakten die verhandeld werden in heel Europa en zelfs daarbuiten, floreerde Appingedam als handelsstad. Tientallen eeuwenoude panden zijn fraai gerestaureerd en een bezoek waard.

Verhalenvertellers
Er zijn vele verhalen te vertellen die een kijkje geven in de geschiedenis van Appingedam. Verhalen over het verleden, de mensen en hun belevenissen. Dit weekend nemen verhalen­vertellers u mee naar het Gouden Pand, Huissynagoges, Cleveringa panden, Cornelis Albertsstraat of, op verzoek, de Molukse kerk. Ga gratis mee op stap!

Vanaf 11.00 uur staan de vertellers klaar bij het Raadhuis om u mee te nemen. In Appingedam worden de locaties te voet bezocht. Naar de Molukse kerk gaat de verteller per fiets, u kunt met eigen fiets mee of gebruik 1 van de 10 gratis leenfietsen, op=op!

De zaterdag & zondag zijn de meeste locaties beide dagen van 11:00 – 17:00 uur geopend en is de toegang gratis. Om u wegwijs te maken is er een gratis folder met alle relevante informatie en locaties verkrijgbaar bij VVV Appingedam en vele deelnemende locaties.