fbpx
donderdag 28 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Op Roakeldais wil met scholieren Nederlands Haka record neer zetten

Warffum – Stichting Festival Op Roakeldais heeft de inschrijving voor de Scholendag, waar basisscholen uit Noord-Nederland naar Warffum komen om een wereldreis te maken in de vorm van een interactieve kindervoorstelling, vroegtijdig gesloten. ‘We zitten vol’, zo meldt coördinatrice Angelique van der Zijl, ‘er zijn 1200 zitplaatsen in de Op Roakeldais-hal, dat betekend dat we per voorstelling 900 kinderen kwijt kunnen met hun begeleiders’. Zowel de ochtend- (bovenbouw) als de middagvoorstelling (onderbouw) heeft geen plekje meer vrij.

Voor het vijfde jaar op rij organiseert Op Roakeldais de Scholendag om de basisschoolkinderen een unieke belevenis te bieden. Alle dansgroepen die naar Warffum zijn afgereisd van over de hele wereld treden op en nemen de kinderen mee op een reis rond de wereld. De kinderen leren iets over de landen waar de groepen vandaan komen én over de cultuur van het land. Dit laatste met name door middel van de traditionele dans uit dat land. ‘Het is een interactieve voorstelling’, aldus David Kloosterhuis Artistiek Directeur van het Festival, ’het is niet alleen kijken maar vooral ook meedoen. De dansgroepen hebben allemaal leuke dingen bedacht om samen met de kinderen te gaan doen.’

Zo heeft de dansgroep uit Nieuw Zeeland, een Maori-familie, alvast een filmpje opgestuurd met daarin een instructie voor de leerlingen om te oefenen op de ‘Haka’. Op school gaan de leerlingen alvast oefenen. Zodat de leerlingen samen met de Maori groep kunnen gaan proberen om een Nederlands Haka record neer te zetten.

Haka is de naam van een groep ceremoniële dansen van de Maori’s uit Nieuw-Zeeland. Door middel van deze dans roept men de goden (voorvaderen) aan. Haka’s worden bij allerlei gelegenheden uitgevoerd, bijvoorbeeld ter verwelkoming van toeristen. Ook bij festiviteiten en sportwedstrijden worden haka’s uitgevoerd.

Met de scholendag op donderdag 29 juni start het officiële programma van Op Roakeldais 2017. Tot en met zondag 2 juli zijn er volop activiteiten en voorstelling in Warffum met voor elk wat wils. Kijk voor het programma, presentaties van alle dansgroepen, bands en artiesten op www.oproakeldais.nl

Op Roakeldais: Dance with the World!

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,314VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer