10.9 C
Delfzijl
13 mei 2021 21:24

Onthulling Canadees monument op begraafplaats Loppersum

Loppersum – Op 4 mei wordt op de algemene begraafplaats in Loppersum een monument onthuld voor de zeven Canadese soldaten die daar tijdelijk begraven hebben gelegen.

Namens de Historische Vereniging heeft lid Johan Schansker het initiatief genomen voor het monument. Hij is al jaren bezig met het verzamelen en documenteren van de gevechtshandelingen en troepenbewegingen van de geallieerden tijdens de bevrijding van Loppersum in 1945. ‘Deze zeven Canadezen hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid. Eén van hen is omgekomen bij de gevechten om het dorp, de anderen in de buurt. Met dit monument willen we hun nagedachtenis eren,’ aldus Schansker.

Het monument bestaat uit een esdoornblad (maple leaf) in cortenstaal, met daar bovenop een roestvrijstalen plaat met het gestileerde esdoornblad uit de Canadese vlag. De namen van de zeven soldaten van het regiment Royal Winnipeg Rifles zijn erin gegraveerd. Schansker: ‘Op de website van de Historische Vereniging vertellen we, waar mogelijk, hun persoonlijke verhalen. Ik kom nog altijd nieuwe informatie tegen.’

Volg ons op

11,145FansLike
1,424VolgersVolg
5,292VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
AutoAuto
WonenWonen
DierDier
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten