fbpx
13.2 C
Delfzijl
donderdag 01 oktober 2020
Home Weer en natuur Onstuimige en buiige aanloop naar Kerstavond

Onstuimige en buiige aanloop naar Kerstavond

Nederland – Na passage van een regengebied zijn er vanmiddag droge perioden en enkele buien. Het is dan onstuimig weer. Ook op Kerstavond trekken enkele buien over het land, maar de wind neemt dan in kracht af. De Kerstdagen laat een wisselend beeld zien. Op Eerste Kerstdag komt het in de ochtend tot buien, Tweede Kerstdag verloopt overdag droog.

Het is bewolkt en er zijn perioden met regen. Het is een echte donkere dag voor Kerst. In het noordoosten begint de ochtend droog en volgt daarna regen. Het regengebied verlaat het zuidwesten later in de ochtend en in Zeeland krijgt als eerste wat zon. Daarna neemt de neerslag in het zuiden, midden en westen af. Er zijn dan droge perioden afgewisseld met buien. Soms schijnt even de zon. In het noordoosten blijft het grijs en druilerig met zo nu en dan wat (lichte) regen.

De wind waait eerst matig uit het zuiden. In het zuiden en zuidwesten van het land wordt de wind westelijk en neemt toe naar vrij krachtig. Er is kans op windstoten tot 70 km/uur. In het noordoosten staat juist weinig wind.

Buiig weer op Kerstavond
Kerstavond komen verspreid over het land buien voor. De westenwind neemt af naar matig en de temperatuur ligt tussen 5 graden in het noordoosten en 8 in het zuidwesten. Tijdens Kerstnacht blijft het buiig. De temperatuur daalt uiteindelijk naar 4-7 graden.

Eerste Kerstdag schijnt af en toe de zon, maar er zijn ook vrij veel stapelwolken. Verspreid over het land is kans op enkele buien, maar in de middag neemt de buiigheid af en is het overwegend droog. De temperatuur stijgt naar 8-9 graden, lokaal in het zuidwesten kan het 10 graden worden. Tweede Kerstdag overheerst de bewolking, maar het blijft wel overdag droog. Met 6-7 graden is het minder zacht, maar nog steeds boven de normale waarde van circa 5 graden voor de tijd van het jaar.