Onderzoek: vrijwilligers tekort bij Groninger verenigingen

Groningen – Saamhorigheid, gezelligheid en een zinvolle bijdrage willen leveren zijn nog altijd de belangrijkste redenen waarom mensen vrijwilligerswerk willen doen voor hun club. Toch heeft 73% van de verenigingen een gebrek aan helpende handen. 

Dit blijkt uit een onderzoek naar ‘de staat van vrijwilligersorganisaties in Groningen’, uitgevoerd door Huis voor de Sport Groningen, Groningen Dorpen, CMO STAMM en KultuurLoket, in opdracht van de provincie Groningen. Aan het onderzoek namen 224 verenigingen deel, met een focus op het “vinden, binden, opleiden en waarderen van vrijwilligers”.

Urgente hulp nodig
Maar liefst 44% van de verenigingen heeft dringend hulp nodig bij het aantrekken en vasthouden van vrijwilligers. Daarnaast geeft 41% van de clubs aan dat ze vernieuwingen in hun bestuur willen doorvoeren.

De kracht van Noaberschap
Vrijwilligers vormen de ruggengraat van zowel verenigingen als burgerinitiatieven. Dankzij hun inzet blijft Groningen een bruisende provincie om in te wonen. Deze vrijwilligers geven vorm aan het belangrijke ‘noaberschap’, vooral in kleinere gemeenschappen. Hun werk draagt bij aan een sterk gevoel van verbondenheid in dorpen en buurten.

Ondersteuning voor de toekomst
De organisaties die het onderzoek hebben uitgevoerd, zullen de komende maanden besturen ondersteunen die behoefte hebben aan hulp. Dit gebeurt niet alleen via advies, maar ook door het organiseren van workshops en trainingen om verenigingen toekomstbestendig te maken. Verenigingen kunnen contact opnemen via hallo@vrijwilligersgroningen.nl voor ondersteuning.

Back to top button