Onderzoek en bijeenkomst over voorbereiding op de laatste levensfase

Groningen – Vaak bereiden we ons wel goed voor op een geboorte of huwelijk, maar (bijna) niet op de laatste fase van ons leven. Toch krijgen we hier vroeg of laat allemaal mee te maken en dan zijn er verschillende keuzes te maken. Maar hoe doe je dat? En wat heb je hierbij nodig? Daarover organiseert Zorgbelang Groningen het online onderzoek en de themabijeenkomst ‘In gesprek over straks’. Inwoners van de provincie Groningen zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen.

Eén ding is zeker: het leven is eindig. We denken daar niet graag over na. Maar als we dit wel doen, in gesprek gaan en beslissingen nemen over de laatste fase van ons leven, dan geeft dit rust. Voor onszelf, onze naasten en onze zorgverleners. Wie mag er voor me beslissen, mocht ik dat zelf niet meer kunnen? Welke zorg wil ik straks nog wel of juist niet meer? Met wie praat ik hierover en waar vind ik informatie?

Online onderzoek ‘In gesprek over straks’ in november
Om dit alles meer bespreekbaar te maken, heeft Zorgbelang Groningen in november een online vragenlijst uitstaan. (Hoe) bereiden inwoners zich voor op hun laatste levensfase? Denken ze hier wel eens over na? Praten ze erover met hun naaste(n) of zorgverlener(s)? Wat kan helpen? Inwoners kunnen hun wensen, behoeften en ervaringen kwijt op https://vragenlijst.dezorgvraag.nl/ingesprekoverstraks of via www.zorgbelang-groningen.nl. Invullen van de vragenlijst kan voor jezelf, als naaste of als mantelzorger. Dit kost ongeveer 15 minuten en kan tot 27 november.

7 december – Themabijeenkomst ‘In gesprek over straks’
De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd tijdens de Themabijeenkomst ‘In gesprek over straks’ op donderdagmiddag 7 december in het Gorechthuis in Haren. Deze wordt georganiseerd door de Academie Zorgbelang samen met de Netwerken Palliatieve Zorg Groningen. De bijeenkomst gaat in op waarom het belangrijk is om je voor te bereiden op je laatste levensfase, hoe je dit doet en wie/wat hierbij kunnen helpen. En natuurlijk is er ruimte voor het delen van ervaringen.

Meer informatie en aanmelden
De bijeenkomst is voor iedereen die over dit onderwerp in gesprek wil. Deelname is gratis maar in verband met de organisatie is aanmelden verplicht. Dit kan tot uiterlijk 4 december per mail via academie@zorgbelang-groningen.nl of via de website van Zorgbelang Groningen: https://www.zorgbelang-groningen.nl/agenda/academie-zorgbelang-themabijeenkomst-laatste-levensfase. Daar staat ook meer informatie over het programma en de sprekers.

De uitkomsten van de bijeenkomst gebruiken Zorgbelang Groningen en de Netwerken Palliatieve Zorg Groningen voor het verbeteren van de informatie en ondersteuning rond de laatste levensfase.

Back to top button