7.3 C
Delfzijl
15 mei 2021 04:43

Omlandia wint Hogeland Cup in slotminuut van Winsum ZA

Uithuizen – In een spannende climax van de finaledag van de Hogeland Cup, is Omlandia erin geslaagd om de Hogeland Cup in de wacht te slepen. Door een doelpunt van Jan Oosterbeek werd Winsum in de slotminuut met 2-3 verslagen. De titel in het B-toernooi ging verrassend naar de jonge zaalvoetballers van Usquert. In het JO19- en damestoernooi gingen de hoofdprijzen naar respectievelijk Winsum JO19 en Bedum VR. Opvallend was dat alle finalisten aan elkaar gewaagd waren. Alle uiteindelijke winnaars wonnen hun finale of na penalty’s of met één doelpunt verschil.

Er werd zaterdagmiddag om 14.00 uur afgetrapt voor de finaledag, die uiteindelijk negen volle uren zou duren. NEC Delfzijl JO19 en favoriet Winsum JO19 rekenden af met Middelstum JO19 en DVC Appingedam JO19 en mochten zich opmaken voor de eerste finale van deze dag. Het werd er eentje die uiteindelijk met penalty’s beslist moest worden. Want hoewel Vincent Zijlstra en Tim Hof – die met zeven goals topscorer én beste speler van het JO19-toernooi werd – de Winsumers nog op voorsprong brachten, kwam NEC Delfzijl JO19 in de slotfase nog langszij (2-2). Strafschoppen moesten dus de beslissing brengen en daarin was een hoofdrol weggelegd voor Winsum-doelman Xander Anema. Hij stopte de beslissende strafschop en bezorgde daarmee de toernooiwinst bij zijn ploeg. DVC Appingedam JO19 legde beslag op het brons, door de troostfinale met 4-2 van Middelstum JO19 te winnen. De formatie uit Middelstum verliet het toernooi echter toch nog met een prijsje, want doelman Youran Mus werd door de organisatie als beste doelman aangewezen.

Bij de dames startte de Hogeland Cup meteen met een daverende verrassing. SIOS VR, dat in de kwalificatie voor de finaledag als vierde en laatste in de poule was geëindigd, wist toernooifavoriet Winsum VR met 2-1 te verslaan. Het bleef slechts bij een aansluitingstreffer van Chantal Streppel namens de Winsum-dames, nadat Trienke de Haan en Marijke Geertsema SIOS op 2-0 hadden gezet. Daarmee stond SIOS VR in de finale, waarin zij hun krachten mochten meten met die van de Bedumse dames. Zij versloegen op hun beurt de dames van EKC. Dat ging niet eenvoudig, want na afloop stond er een 3-2 eindstand op het scorebord. Een uitslag die desondanks voldoende was voor een finaleplek. En die finale stond bol van de spanning. Het spel golfde op en neer, maar de enige die tot scoren kwam was Anouk Sikkema (Bedum). SIOS zette in de slotminuten nog wel aan voor een offensief, maar wist keepster Aniek Batema niet te passeren. Daardoor mag Bedum zich een jaar lang beste damesteam van het Groninger Hogeland noemen. Er waren nog meer prijzen voor de Bedum-dames, want Anouk Sikkema werd verkozen tot beste speelster van het damestoernooi. Diezelfde Sikkema werd bovendien gedeeld topscorer van de avond met ploeggenote Milanne Bouma. SIOS leverde, net als vorig jaar, de beste keepster af in de persoon van Fanny Chen.

Na een demonstratiewedstrijd van het G-team Eemsmond, braken de avonduren van de Hogeland Cup aan. De toeschouwers gingen er eens goed voor zitten, want de halve finalisten waren ook hier enigszins verrassend te noemen. Stedum stelde haar finaleplek al gauw veilig met een relatief eenvoudige 3-0 zege op Meedhuizen. Diederik Dijk wist namens de geelzwarten een hattrick te produceren en het zou niet zijn laatste goal van de avond zijn. In de andere halve finale was de spanning om te snijden. Zeester kwam via Vince van der Veen en Jelte Toxopeus tot tweemaal toe op een voorsprong tegen Usquert, maar de ploeg onder leiding van Kacha Goguadze en Meindert Koning, kwam via Sjaak Wierenga en Mitch Brink weer op gelijke hoogte. Penalty’s moesten voor de beslissing zorgen en daarin kwam Usquert als winnaar naar voren. Dat was zuur voor Zeester-doelman David Veenstra, die wel twee strafschoppen keerde, maar in beide situaties te snel van zijn lijn af was gekomen. De herkansingen gingen er wél in, terwijl Zeester één penalty naast mikte. Daardoor werd Stedum – Usquert de finale.

Deze B-finale ging voortvarend van start voor Stedum, want Diederik Dijk zette zijn ploeg al snel op 1-0. Er waren kansen in overvloed, maar Stedum wist de tweede treffer maar niet te produceren. Usquert wachtte geduldig op haar kansen en werd daarvoor beloond met de gelijkmaker van Sander Slump. In een uiterste krachtsinspanning trachtte Stedum weer op voorsprong te komen, maar doelman Niels Wierenga hield zijn doel met kunst- en vliegwerk knap droog. En waar iedereen toch nog met een goal van Stedum rekening hield, sloeg Usquert in één van de tegenstoten toe. Eén van de zwartwitten werd in het doelgebied onreglementair gestuit, met een penalty als gevolg. Mitch Brink liet Boelie de Sturler kansloos en zette Usquert op 1-2. De resterende tijd bleek te kort voor Stedum om nog wat terug te doen en na het fluitsignaal vierde Usquert een groot feest op het speelveld, dat nog zou voortduren in de kleedkamer en de kantine. Stedum mocht zich troosten met twee individuele prijzen: Diederik Dijk werd niet alleen beste speler van het B-toernooi, maar ook topscorer met acht doelpunten. David Veenstra van Zeester kreeg de eer van beste keeper naar zich toegeschoven.

De grote climax van de Hogeland Cup moest in het A-toernooi plaatsvinden. Hierin mocht Stedum weer aantreden, want vanuit het B-toernooi hadden zij zich gekwalificeerd voor het A-toernooi en de finaledag. Een knappe prestatie. Het viel de Stedumers te prijzen hoe zij de rug wisten te rechten na het verlies tegen Usquert. Sterker nog, er werd een 2-0 voorsprong genomen. Winsum knokte zich evenwel goed terug en wist vlak voor tijd een 3-2 voorsprong te nemen. In de slotseconde zette – wie anders – Diederik Dijk Stedum op 3-3, waardoor een penaltyserie de eerste finalist moest aanwijzen. Dat werd uiteindelijk toch Winsum, dat in tegenstelling tot Stedum wel al haar strafschoppen wist te benutten. De andere halve finale ging tussen NEC Delfzijl en Omlandia. Op basis van de pouleduels leken de Havenkanters favoriet voor de winst, maar Omlandia nam de leiding via een rake vrije trap van Jeroen Haan. NEC Delfzijl stuitte in haar slotoffensief voortdurend op Omlandia-doelman Merijn Slagter, totdat Adnaan Mousse Kadir vlak voor tijd en in overtal toch de 1-1 wist aan te tekenen. Ook hier moesten penalty’s dus de beslissing brengen. Omlandia kwam hierin als winnaar uit de bus en mikte alle strafschoppen raak, terwijl NEC Delfzijl één vijfmetertrap miste. De finale werd net als in de halve finalepoule een onderonsje tussen Omlandia en Winsum.

Eerst vond de strijd om de derde plaats in het A-toernooi plaats en daar ging Stedum mee aan de haal. De Stedumers wonnen aan de hand van een uitblinkende Diederik Dijk (vier goals) met liefst 7-2 en pakten daarmee het brons. Het was dan ook niet verrassend dat de goalgetter zich na afloop ook topscorer van het A-toernooi mocht noemen. De grote finale tussen Omlandia en de zaterdagtak van Winsum zou ook allerminst saai worden. Rick Schaaphok, na afloop geëerd als beste speler van het A-toernooi, zette de Winsumers op 1-0. Jeroen Haan maakte drie minuten later met een behendig puntertje de gelijkmaker. Van die tussenstand kon Omlandia niet lang genieten. Door een uithaal van Steffen Vader, die via Omlandia-doelman Merijn Slagter in het doel caramboleerde, kwam Winsum weer op voorsprong. Maar ook die domper kwam Omlandia te boven. Weer was het Jeroen Haan die met een harde diagonale uithaal de gelijkmaker (2-2) aantekende. Waar zowel Omlandia als Winsum zich leek te verzoenen met een strafschoppenserie, bleek Omlandia toch nog over de langste adem te beschikken. Na een mooie aanval was Jan Oosterbeek het eindstation en hij werkte de 2-3 op behendige wijze binnen. Een Ten Boerster vreugde-explosie volgde, zeker toen er werd gefloten voor het einde van de wedstrijd. Daarmee wist Omlandia, na de winst van de Hogeland Cup in 2014-2015, het toernooi voor de tweede keer winnend af te sluiten. De ploeg nam door de toernooiwinst tevens een cheque van duizend euro in ontvangst. Winsum-doelman Wouter Meijer mocht ook nog meedelen in de prijzen. Hij werd bestempeld als beste doelman van het A-toernooi.

Hogeland Cup-bestuurslid Gerrit Lieffering blikte na afloop terug op een geslaagd toernooi. ‘Eigenlijk hebben we alle smaken voorbij zien komen. Strijd, spanning, vreugde en verdriet. Ook een beetje frustratie, maar dat komt er soms bij kijken in het heetst van de strijd. We kijken terug op een heel sportief toernooi, met verdiende winnaars. Hoewel sommigen opkeken van de bijzondere constructie van het damestoernooi, is het ons wel gelukt om zestien damesteams tot volle tevredenheid mee te laten doen. Daarmee is de Hogeland Cup één van de grootste zaalvoetbaltoernooien in Noord-Nederland voor damesteams op vier niveaus. Het geeft een goed gevoel om zoveel mogelijk teams bij dit toernooi te betrekken. Hopelijk kunnen we bij de volgende editie van de Hogeland Cup op dezelfde voet verdergaan.’

Volg ons op

11,150FansLike
1,424VolgersVolg
5,286VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin
WonenWonen
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
DierDier
AutoAuto

Populaire berichten