OM eist vier jaar cel tegen 28-jarige Delfzijlster voor poging doodslag en zware mishandeling op ex

Delfzijl (ADP) – Een 28-jarige man uit Delfzijl moet wat betreft het Openbaar Ministerie (OM) vier jaar cel opgelegd krijgen, wegens poging tot doodslag en zware mishandeling op zijn (ex)vriendin. Van de straf moet een jaar voorwaardelijk zijn.

Op 3 augustus vorig jaar zou hij het slachtoffer geprobeerd hebben te wurgen door haar keel dicht te knijpen. De vrouw raakte door de verwurging bewusteloos. Ook zou hij haar 20 tot 30 keer tegen haar hoofd hebben geslagen. Het slachtoffer liep hierdoor een beschadigde oogzenuw, loszittende tanden en een hersenschudding op.

Logeerkamer
Het stel was op die avond bij kennissen geweest. Daarbij speelde alcohol een grote rol. Bij thuiskomst hadden ze nog iets gegeten. Er ontstond daarna gesteggel tussen beide over een foto. De man wilde dat de vrouw een foto op sociale media plaatste en daarbij vermelde dat ze bij hem hoorde. Maar de vrouw weigerde dat. Toen de man daarop boos reageerde, besloot ze in de logeerkamer te gaan slapen.

Middenin de nacht, zo luidt de verklaring van het slachtoffer, stormde de verdachte woest de logeerkamer binnen. Hij ging bovenop de vrouw zitten, kneep haar keel met één hand dicht en sloeg haar met zijn andere hand.

Bebloed gezicht
Door het geweld raakte de vrouw buiten westen. De verdachte liet haar voor dood achter en ging er vandoor. De vrouw kwam weer bij zinnen omdat één van haar kinderen huilde. Het kind was dusdanig overstuur, dat de vrouw eerst wilde weten hoe haar gezicht eruit zag.

‘Help mij!’
Kruipend ging ze naar de badkamer. Haar gezicht bleek onder het bloed te zitten. Hortend en stotend belde ze 112. “Help mij, help mij. Ik ga dood”, had ze gezegd.

De vrouw liet zich van de trap glijden om beneden te komen. Eenmaal buiten klopte ze bij buren aan, die haar niet hoorden. Een ander kind van de vrouw nam daarna het gesprek met de meldkamer over.

Operaties
Eenmaal in het ziekenhuis bleek de vrouw een gebroken neus, loszittende tanden, een verbrijzelde oogkas en een beschadigde zenuw in het oog te hebben. Vanwege de verwondingen en operaties kon ze drie maanden niet voor haar kinderen zorgen.

Dood
De verdachte meldde zichzelf bij de politie. Volgens de officier van justitie liet hij de vrouw in toegetakelde toestand achter in de woning, in bijzijn van haar minderjarige kinderen. ,,Het bleef bij een poging tot doodslag, omdat hij dacht dat de vrouw al dood was”, stelde ze.

Tijdens politieverhoren had hij verklaard dat hij wilde dat ze dood was. Meer herinnerde hij zich niet, zei hij op zitting.

Borderline
Deskundigen hebben borderline-trekken bij de man vastgesteld en een drankprobleem. Ook legt hij de schuld bij anderen. Zodoende kan de daad hem in verminderde mate worden aangerekend.

Volgens zijn raadsman moet zijn cliënt twee jaar cel opgelegd krijgen, waarvan een jaar voorwaardelijk. ,,Zodat hij sneller een behandelingstraject kan volgen.”  

Het slachtoffer houdt mogelijk blijvend letsel aan haar oog over. Maandenlang doorliep de vrouw trauma-therapie. Inmiddels is ze verhuisd. Ze claimt ruim 27.000 euro schadevergoeding.

Uitspraak over twee weken.

Back to top button