OM eist halfjaar cel tegen 45-jarige man voor veroorzaken dodelijk ongeval op Weg naar Den Dam in Delfzijl

Groningen – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van zes maanden en een rijontzegging van achttien maanden geëist tegen een 45-jarige automobilist uit Vlagtwedde, naar aanleiding van een fataal verkeersongeval in Delfzijl op 3 september 2022. Bij het ongeval kwam een 82-jarige fietser om het leven.

De automobilist verklaarde op weg te zijn naar een vriend in Appingedam toen het ongeval plaatsvond op de Weg naar Den Dam. Hij beweert verblind te zijn geweest door de laagstaande zon en hoorde vervolgens een klap, waarna bleek dat hij de fietser had aangereden.

De fietser overleed ter plaatse, tot grote spijt van de verdachte bestuurder. “Het heeft mijn leven naar de klote geholpen. Ik wil mijn leven in rust weer kunnen oppakken,” verklaarde hij tijdens het proces. De woorden van de verdachte werden echter door de officier van justitie als ‘pijnlijk’ beschouwd, en nabestaanden van het slachtoffer waren hoorbaar emotioneel tijdens de zitting.

Volgens het OM reed de automobilist met een snelheid van 81 kilometer per uur op over de Weg naar Den Dam een weg waar slechts 50 kilometer per uur was toegestaan. Ondanks zijn ontkenning van te hard rijden, legde de officier van justitie de schuld voor het fatale ongeval bij het ‘zeer onvoorzichtige rijgedrag’ van de verdachte.

De advocaat van de verdachte benadrukte het gebrek aan mededogen voor zijn cliënt en wees op de verstrekkende gevolgen van het incident voor diens leven, inclusief het verlies van zijn baan en de gedwongen verhuizing. Hij pleitte voor een ‘forse taakstraf’ in plaats van de geëiste celstraf.

De rechtbank zal op 21 maart uitspraak doen in deze zaak.

Back to top button