OM eist cel en tbs voor familieleden bedreigen met hakmes

Groningen (ADP) – Voor het dreigend zwaaien met een hakmes aan de deur van familieleden in Delfzijl is tegen een 39-jarige man uit Farmsum een celstraf van bijna negen maanden en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens de officier van justitie vernielde de man met het mes de voordeur en bedreigde hij twee agenten.

De man kampt sinds 2004 met ernstige psychische problemen. Waarschijnlijk leed hij aan waanbeelden, toen hij op 25 november bij de woning stond te schreeuwen en te zwaaien met het mes. Dit is echter niet vastgesteld, de man weigert mee te werken aan onderzoeken. De man zit bijna negen maanden vast en wilde ook niet meewerken aan een onderzoek in de observatiekliniek Pieter Baan Centrum.

Hij was boos
De man vindt alle beschuldigingen ‘onzin’. Ook het bedreigen van agenten ontkende hij. Hij was toen wel boos op de agent, zei hij tegen de rechter. Volgens de man zat de agent aan zijn achterwerk en voelde hij zich daardoor vies. Er zijn rapporten over de man, waaruit blijkt dat de man psychose-gevoelig is. De man heeft medicatie nodig, hij is zwakbegaafd en een cannabisgebruiker. Hij denkt zelf dat hij gezond is.

Te zwaar
De officier van justitie vindt daarom een langdurige verplichte verpleging in een gesloten tbs-kliniek de enige optie om het herhalingsgevaar te drukken. De advocaat van de verdachte vond de dwangverpleging te zwaar aangezet. Er zijn volgens hem nog andere mogelijkheden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.   

Back to top button