OM eist anderhalf jaar cel voor steekincident in asielzoekerscentrum Delfzijl

Groningen – Voor het neersteken van een medebewoner in het asielzoekerscentrum (azc) in Delfzijl is tegen een 40-jarige man uit Iran anderhalf jaar cel geëist.

Het slachtoffer werd eind december gestoken in zijn hals en been. De man verloor veel bloed en moest worden gereanimeerd. Door ingrijpen van anderen bleef het slachtoffer in leven. De officier van justitie vindt poging tot doodslag bewezen.

Gekke dansjes
De man kan vanwege zijn seksuele geaardheid niet terug naar zijn geboorteland, zei de man tegen de rechter. In het centrum in Delfzijl werd hij hierover gekleineerd en naar eigen zeggen ‘psychisch mishandeld’. Daarbij zou hij zijn betast. ‘Gekke dansjes, het pakken bij de nek, nare grappen en betasten zijn geen fraaie gedragingen’, zei de officier van justitie. Hij begreep niet dat dit beantwoord moest worden met meermalen steken met een mes.

Vermoedelijk psychose
Het steekincident had veel impact in het centrum waar kwetsbare mensen wonen, die gevlucht zijn voor hun veiligheid, zei de aanklager. De Iraniër is psychisch onderzocht en verkeerde tijdens het incident vermoedelijk in een psychose. Hij was daardoor in verminderde mate toerekeningsvatbaar. Volgens de advocaat van de verdachte handelde de man in extreme angst, waardoor hij in een kortdurende psychotische toestand verkeerde. De daad kan hem daarom niet worden aangerekend, zei de juriste.

Desastreuze gevolgen
De raadsvrouw vroeg de rechter rekening te houden met de situatie waarin de man verkeert. Een asielaanvraag voor de Iraniër is mislukt, de man verblijft nu illegaal in Nederland. Een terugkeer naar zijn geboorteland is voor hem desastreus, zei de advocaat: ‘Kijk maar naar het journaal en de beelden die uit Iran komen’.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Back to top button