Nuon Club Competitie gaat weer van start

Nederland – Vanaf 8 september gaat de derde editie van de succesvolle Nuon Club Competitie van start. Sportclubs doen mee door hun idee voor energiebesparing in foto of video vast te leggen, met een korte motivatie erbij. Op nuon.nl/club staat alle informatie voor de deelnemers.

Een oud en tochtig clubhuis, stroomverslindende veldverlichting of liters ongebruikt verwarmd douchewater. Sportclubs – die het vaak niet breed hebben – geven onbewust veel meer geld uit aan energie dan nodig is. Investeren in dubbel glas, vloerverwarming en zonnepanelen kan de energierekening structureel omlaag brengen. Dat merken voormalige winnaars van de Nuon Club Competitie, een sociaal maatschappelijk sponsorprogramma van energiebedrijf Nuon.

“Met de 10.000 euro aan prijzengeld hebben we 32 zonnepanelen op ons dak kunnen leggen,” vertelt Frank Schaefers van Mixed Hockeyclub Weesp, een van de negen gelukkige winnaars van de eerste Nuon Club Competitie in 2014. “De installateur verdubbelde met een sponsorbijdrage dat aantal nog eens naar 64 panelen. Van de 3.000 euro die we daarmee op jaarbasis besparen op onze energierekening, kunnen we twee extra jeugdtrainers betalen. Daarmee tillen we onze club naar een hoger niveau.”

Duurzaam clubhuis

De hockeyclub uit Weesp was enkele jaren geleden toe aan een nieuw clubgebouw, omdat het oude te klein en brandgevaarlijk geworden was, vertelt Schaefers. “Om een nieuw gebouw te kunnen betalen, besloten we een grote crowdfundactie te houden. Daarmee haalden we 80.000 euro binnen. We kozen voor een duurzaam en onderhoudsvrij clubhuis met aluminium gevels en betonnen vloeren, en optimale dak- en vloerisolatie. Dankzij het prijzengeld van de Nuon Club Competitie konden we bovendien investeren in duurzame energie. Daarmee zijn we nu helemaal klaar voor de toekomst.”

Derde Club Competitie

Deze herfst organiseert Nuon voor het derde achtereenvolgende jaar de Nuon Club Competitie. Dat sport en duurzaamheid goed samengaan, blijkt ook tijdens de Olympische Spelen in Rio, waar tijdens de openingsceremonie onder het motto ‘A new world’ uitgebreid werd stilgestaan bij ecologische vraagstukken als herbebossing en het broeikaseffect. Bij de Nuon Club Competitie draait alles om duurzame energie en energiebesparing. De vijftig genomineerde clubs krijgen energieadvies op maat en voor elk van de negen winnaars ligt bovendien een cheque van 10.000 euro te wachten. Dat geldbedrag moet worden besteed aan energiebesparende maatregelen.

Investeren in amateursport

Bij dit sponsorproject kiest Nuon bewust voor het investeren in amateursportclubs, vertelt Roos ten Hove, Projectmanager Sponsoring bij het energiebedrijf. “Dat doen we vanwege hun belangrijke rol in de samenleving, waar wij zelf ook onderdeel van zijn. Sport brengt mensen samen, is goed voor de gezondheid en heeft een belangrijke opvoedkundige taak.” Nu veel sportverenigingen moeite hebben om het hoofd boven water te houden, steekt Nuon ze graag de helpende hand toe. Ten Hove: “Wij zetten al jaren in op energiebesparing en verduurzaming. Met de Nuon Club Competitie helpen we sportclubs om hun energierekening structureel te verlagen én om duurzamer om te gaan met energie.”

Zuiniger met veldverlichting

Voetbalvereniging Haaften was twee jaar geleden een van de negen winnaars van Nuon Club Competitie. De club verving met het prijzengeld de energieslurpende veldverlichting door zuinigere lampen, vertelt penningmeester Janco van Doorn. “Bovendien hebben we, na het energieadvies van Nuon, de lichtmasten verlaagd van 18 naar 12 meter, waardoor we het veld effectiever verlichten. En we hebben op elke mast een eigen schakelkast gezet, zodat we nu kunnen kiezen welke lampen we aan- of uitzetten.” De voetbalclub stak een ander deel van het gewonnen bedrag in het beter isoleren van kantine en bestuurskamer, vertelt Van Doorn. “Daardoor zijn we nu veel minder geld kwijt aan stookkosten. In totaal besparen we op jaarbasis nu zeker 3.000 euro.”

Positieve energie

Naast energiebesparing zorgde de Nuon Club Competitie ook voor een boost in het verenigingsleven van VV Haaften, vertelt Henk van Doorn, voormalig bestuurslid en vader van penningmeester Janco. “Het was mooi om te zien hoe de wedstrijd leefde bij iedereen. We hebben er samen de schouders onder gezet om zo veel mogelijk stemmen binnen te halen. En de werkzaamheden aan de veldverlichting en de kantine werden waar dat kon vrijwillig gedaan door mensen van de club. Daardoor konden we twee keer zoveel doen met het prijzengeld. Dankzij de Nuon Club Competitie is hier veel positieve energie losgekomen.”

Structureel besparen

Voetbalclub De Tukkers uit Albergen –  ook voormalig winnaar van de Nuon Club Competitie – legde met het prijzengeld het platte dak vol met zonnepanelen. “Dat legt de club geen windeieren”, vertelt Eddy Bramer, beheerder van het clubgebouw. “Per jaar besparen we nu zo’n 2.200 euro. Het winnen van de Nuon Club Competitie betekent voor ons structureel meer geld om te investeren in de sport.” De Tukkers installeerden met behulp van diverse subsidies ook al zonnecollectoren en een biomassakachel in het clubgebouw. “Daarmee besparen we 60% op onze stookkosten. We kunnen al dat geld opzij zetten voor bijvoorbeeld een nieuw kunstgrasveld.”

Uitstraling naar buiten

Atletiekvereniging De Liemers uit Zevenaar was vorig jaar een van de winnaars van de Nuon Club Competitie. De vereniging is net als De Tukkers een voorloper op het gebied van duurzaamheid. Het nieuwe clubgebouw dat dit najaar wordt geopend, is goed geïsoleerd en heeft led-verlichting, vloerverwarming en een energiezuinige boiler. Mede dankzij de sponsoring door Nuon, zegt bestuurslid Jouke Dijkstra. “Dat levert ons niet alleen een besparing op van 800 euro per jaar, maar zorgt ook voor een goede uitstraling naar buiten toe. Wij verhuren ons terrein en ons gebouw aan diverse scholen, voor sportlessen en sportdagen. Door ons te profileren als energiezuinige club stappen huurders hier sneller binnen. Ook dat is goed voor de toekomst van de club.”

Winnende ideeën

De Nuon Club Competitie maakt veel creativiteit los bij de deelnemers. Rugbyclub Haarlem scoorde vorig jaar met een filmpje waarin sportende kinderen zelf energie opwekken met een zogenaamde scrumbok. “Daarmee wordt getraind op de scrum,” legt jeugdtrainer Wim Numan uit. “Dankzij onze originele inzending werden we door de jury genomineerd, maar om de wedstrijd te winnen moesten we ook zo veel mogelijk stemmen binnenhalen. Daarvoor hebben we heel rugbyend Nederland en ook onze internationale contacten aangesproken via allerlei sociale media.” De club investeert het prijzengeld in vloerverwarming en zonnepanelen voor het nieuwe clubgebouw, dat volgend jaar neergezet wordt.. “We zijn in zes jaar tijd gegroeid van 35 naar 400 spelende leden en leveren jaarlijks spelers voor de nationale jeugdselectie. Met het nieuwe, duurzame clubgebouw kunnen we hen in de toekomst ondersteunen met goede faciliteiten, en zo onze sport verder brengen.”

Back to top button