Delfzijl – De jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports vond dit jaar op een bijzondere locatie plaats, op de nieuwe zeedijk nabij een uniek stukje Werelderfgoed. Op de dijk was een heus kamp ingericht met diverse stands. Tijdens de receptie werd er terug geblikt op een succesvol jaar voor Groningen Seaports.
Zo nam Google eind 2016 haar nieuwe datacenter in gebruik, vindt vandaag de officiële opening van het (tot nu toe) grootste zonnepark van Nederland, Sunport nabij Delfzijl, plaats en zal in februari de openingshandeling van de stoomleiding tussen Eneco (bio centrale) en AkzoNobel worden georganiseerd. Er is een duidelijke opleving in de chemiesector merkbaar. Bestaande bedrijven zoals ChemCom, Dow, Zeolyst, PPG en Wildeman kondigden in 2016 nieuwe investeringen aan. Rondom de sector offshore wind deden zich ook nieuwe ontwikkelingen voor. Siemens is gestart met een offshore onderhoudsbasis in de Eemshaven evenals EMS Maritime Offshore, een dochter van AG Ems. Daarnaast is de vergunningenprocedure voor de aan te leggen Heliport nagenoeg afgerond. Verder is er een aantal projecten in lijn met de groene Havenvisie uitgevoerd. Zo zijn de lampen van 1200 lantaarnpalen in het Delfzijlse havengebied vervangen door ledverlichting en zijn er broedeilanden voor sterns aangelegd in de Eemshaven. Tenslotte zijn de natuurcompensatie-maatregelen rondom de Eemshaven na acht jaar succesvol afgerond.
Directeur Harm post kondigde aan het eind van zijn nieuwjaarsrede aan dat hij na 16 jaar aan het roer te hebben gestaan bij Groningen Seaports per 1 oktober 2017 vertrekt als directeur. Hij gaat richten zich richten op nieuwe uitdagingen op het gebied van interim-management, bedrijfsadviezen, het begeleiden van jonge ondernemers, dagvoorzitterschappen en commissariaten. Post wordt gezien als pionier van de Groninger zeehavens. Hij liet donderdagavond weten de juiste beslissing te hebben gemaakt, nadat dat het verhaal donderdagochtend al in de krant stond er niemand was komen opdagen met een spandoek POST MOET BLIJVEN.
Groningen Seaports verwacht voor de komende jaren groeikansen in de sectoren data centers, offshore wind, bio-based chemie en recycling en ziet daarnaast potentie op het gebied van duurzame initiatieven. Zo zal er in toenemende mate aandacht zijn voor investeringen op het gebied van oranjegroene stroom. Dit is groene stroom geproduceerd in Nederland. Groningen Seaports merkt dat dit steeds belangrijker wordt als vestigingsfactor voor nieuwe bedrijven. Het bedrijf Holland Malt in de Eemshaven is begonnen met een verdubbeling van haar capaciteit en zal deze uitbreiding dit jaar verder voltooien. Onlangs werd al bekend dat TenneT gestart is met de aanleg van de COBRAkabel, een onderzeese hoogspanningskabel tussen de Eemshaven en Denemarken bedoeld om pieken en dalen in de (groene) stroomvraag op elkaar af te kunnen stemmen. Groningen Seaports gaat zich in 2017 ook steeds meer concentreren op nieuwe verdienmodellen onder de noemer New Business. En ondanks dat het jaar nog maar net begonnen is , staat de teller voor de grondverkoop al niet meer op nul: TenneT heeft 5,6 ha gekocht in de Eemshaven!
Tot slot werd de Admiraal-sloep gemaakt van gerecyclede opgeviste plastic PET-flessen gedoopt.
[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”sort_order” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”958″]