Nieuwe transportbus voor het Zeemanshuis dankzij gulle gift

Eemshaven – Het Zeemanshuis in de Eemshaven beschikt sinds deze week over een nieuwe transportbus voor het vervoer van haar bezoekers tussen de schepen en het Zeemanshuis. Dank zij een gulle gift van de International Transport Workers’ Federation (ITF) van € 22.500,– is het mogelijk geworden de 18 jaar oude bus te vervangen door een nieuwe transportbus. De overdracht heeft plaatsgevonden op 3 december 2016.

Aangezien in de Eemshaven geen openbaar vervoer aanwezig is, verzorgt het Zeemanshuis, indien gewenst, zelf het vervoer van bemanningen van schepen van en naar het Zeemanshuis. Dat gebeurde tot voor kort met een oud busje, dat hoognodig vervangen moest worden. Dankzij een grote bijdrage ad € 22.500,- van de ITF en met bijpassing van eigen middelen heeft het Zeemanshuis een nieuwe bus kunnen aanschaffen. De transportbus is geleverd door Autobedrijf Schipper te Roodeschool, die ook de toebehoren voor de bus heeft gesponsord. De belettering is  verzorgd door Noorderlicht Reclame uit Uithuizermeeden.

Onder aanwezigheid van een groot aantal vrijwilligers van het Zeemanshuis zijn de sleutels van de bus op 3 december 2016 door de heer Lijnema van garagebedrijf Schipper overhandigd aan de heren Pastoor en Penninga van het Zeemanshuis. Als ludieke actie is de oude bus door de vrijwilligers op een aanhanger geplaatst en afgevoerd (zie fotos). Met de nieuwe bus kan het Zeemanshuis weer jaren vooruit.

De International Transport Workers’ Federation

De International Transport Workers’ Federation (ITF) is een internationale koepelorganisatie voor vakbonden en vakcentrales die de belangen behartigen van werknemers uit de transportsector in 155 landen. In totaal vertegenwoordigt de ITF zo’n 4,6 miljoen werknemers. De ITF verdedigt de belangen van transportvakbonden in diverse bestuursorganen. Ook biedt zij informatie en advies aan de vakbonden omtrent de ontwikkelingen in de transportindustrie. Verder organiseert de ITF internationale solidariteitsacties bij conflicten tussen haar lidvakbonden en werkgevers of overheden. Ook ondersteunt de ITF met financiële middelen het welzijn van zeevarenden.

Het Zeemanshuis

Het Zeemanshuis is een initiatief van de Stichting Koopvaardijpastoraat Groningen en wordt gerund door ongeveer 25 vrijwilligers die zeven dagen per week het huis draaiende houden. In het Zeemanshuis kunnen zeevarenden en vrachtwagenchauffeurs ontspannen in huiselijke sfeer. Men kan hier onder het genot van een hapje en een drankje onder ander TV-kijken, een spelletje spelen of contact zoeken met het thuisfront. Het Zeemanshuis werd in 1999 opgericht en sinds 2004 is zij gevestigd in het pand aan de Borkumweg. Het Zeemanshuis ontvangt jaarlijks

ca 10.000 bezoekers. Met name de ontwikkelingen in de windenergie stimuleren het aantal bezoekers. Aan het einde van het jaar, met Kerst, wordt alle zeevarenden in de haven een kerstpakketje bezorgd. Ook hieraan dragen de bedrijven mee.

Back to top button