fbpx
dinsdag 07 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Nieuwe tentoonstellingen in Museum Stad Appingedam

Appingedam – In het museum is onlangs een nieuwe tentoonstelling geopend: ‘Boerderijenarchitectuur in Fivelingo’. Deze tentoonstelling is georganiseerd naar aanleiding van de uitgave van het boerderijenboek van Delfzijl.

De schrijver is Jan Emmelkamp, die in 2005 het boerderijenboek van Appingedam had geschreven. De boeken geven een prachtig beeld van de rijkdom aan erfgoed op het gebied van boerderijen in Fivelingo. De tentoonstelling belicht niet zozeer de bewonersgeschiedenis, maar richt zich op de architectuur van de boerderijen. Verscheidene bouwstijlen zijn vertegenwoordigd, zoals het classicisme, de Art Nouveau, de Amsterdamse school en de wederopbouwarchitectuur. De sfeervolle foto’s op groot formaat van de boerderijen, zowel ex- als interieurs, van de hand van Herman Kamphuis, geven een mooi beeld van de bijzondere boerderijen. Op de tentoonstelling zijn daarnaast bouwornamenten te zien, zoals een deel van de gevelsteen van de voormalige ‘Appelborg’, een borg waar later een boerderij van is gemaakt, bij Appingedam.

De tentoonstelling is te zien t/m 7 januari 2018. Op zaterdag 4 november wordt een tweede wisseltentoonstelling geopend, voor genodigden in de Nicola├»kerk, over professor Rudolph Pabus Cleveringa (1894-1980), bekend geworden door de rede die hij hield in 1940 tegen het ontslag van zijn Joodse collega’s aan de Universiteit van Leiden.

Maar deze geboren Damster heeft nog veel meer betekend op het gebied van Internationaal recht, scheepvaartrecht en voor de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. In Appingedam is een plein naar hem genoemd en het museum wil graag middels deze tentoonstelling iedere bezoeker met hem laten kennismaken.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen en het Vfonds voor de Vrede en te zien t/m 18 februari 2018.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,326VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer