Nieuwe expositie ‘Damster schilders in de schijnwerpers’ van start in Appingedam

Appingedam – Vanaf 14 oktober tot en met 14 januari 2024 is de expositie ‘Damster schilders in de schijnwerpers’ te bewonderen in Museum Stad Appingedam.

Appingedam heeft door de eeuwen heen kunstenaars geïnspireerd. De middeleeuwse geschiedenis, de betoverende stadsgezichten, het water, en het omringende landschap zijn allen vastgelegd op het canvas. Naast deze landschappen portretteerden de schilders in Appingedam ook mensen, stillevens, en in sommige gevallen zelfs cartoons.

In de rijke geschiedenis van Damster schilders onderscheiden zich vier kunstenaars waarvan het museum een prachtige collectie bezit: Jan Stuiver, Karel Arkema, Louïs de Jonge, en Wiep Zanstra. Hoewel zij allemaal in Appingedam woonden en werkten, vertoont hun stijl opmerkelijke verschillen. Tegelijkertijd zijn er ook overeenkomsten te vinden: de invloed van de Groninger Kunstkring De Ploeg is het duidelijkst aanwezig bij Karel Arkema, hij was dan ook lid van deze groep. Maar zelfs bij Stuiver is deze invloed zichtbaar. Nu hun werken bij elkaar hangen, ontstaat een divers beeld van hun creaties, hun levens, en de stad Appingedam en haar omgeving, gezien door de ogen van deze vier Damster schilders.

Back to top button