fbpx
maandag 29 november 2021
11.3 C
Delfzijl

Nieuwe buren? Zo zorg je voor een warm welkom

Nederland – Ondanks de krappe huizenmarkt verhuizen er in Nederland meer dan 4000 mensen per dag. Dat kan een koopwoning zijn, maar ook een huurwoning. Grote kans dat er in jouw buurt ook regelmatig weer nieuwe inwoners bij komen. Deze nieuwe inwoners vinden het misschien moeilijk om hun draai te vinden, daar in het hoge Noorden. Ook kan het lastig zijn om nieuwe mensen te leren kennen tijdens een pandemie. Omdat ook deze nieuwe buren een warm welkom verdienen, lees je hier hoe je daarvoor kunt zorgen.

Een welkomstcadeau van de buurt
Stel je voor, je bent pas verhuisd naar een nieuwe buurt, je kent nog weinig mensen en je weet ook niet zo goed waar te beginnen. Hoe leuk zou het dan zijn als je er onverwachts een pakketje voor je wordt bezorgd namens de inwoners van je nieuwe buurt? Een fruitmand bezorgen is altijd een goed idee. Op Fruitzaam Gifts vind je een ruim aanbod aan gezonde welkomstpakketten. Verder is een flesje wijn, een chocoladeletter of een bosje bloemen natuurlijk ook al heel leuk. Het gaat tenslotte om het gebaar. Door samen met de buurt een kleinigheidje te bezorgen bij de nieuwe buren, voelen zij zich al snel welkom.

Bel even aan
Een pakket laten bezorgen is een leuke verrassing, maar het is natuurlijk nog leuker om persoonlijk met elkaar kennis te maken. Toegegeven, aanbellen bij de nieuwe buren is even spannend, maar het bezorgt de nieuwe buren wel een goed gevoel. Stap dus uit je comfortzone en bel aan bij de nieuwe buren. Neem desnoods een andere buurtbewoner mee. Stel jezelf even voor en maak een praatje. Bied aan om indien nodig wat vragen over de buurt te beantwoorden. Of misschien willen ze binnenkort een kopje koffie bij je komen drinken? Nu de nieuwe buren weten dat er iemand is bij wie ze terechtkunnen, voelen ze zich veilig en welkom in hun nieuwe buurt.

Organiseer een burendag
Nu jullie even kort met elkaar kennis hebben gemaakt, zou het natuurlijk nog veel leuker zijn om de hele buurt te ontmoeten. Hoe leuk zou het zijn om een burendag te organiseren? Een burendag kent vele vormen. In de zomer kun je bijvoorbeeld een buurtbarbecue organiseren, maar op koude winterdagen is een kampvuur met warme glühwein en marshmallows misschien al genoeg. Of organiseer een mini-rommelmarkt op het centrale pleintje. Iedereen heeft spullen op de zolderkamer liggen die een ander misschien wel kan gebruiken. Je kunt de rommelmarkt gezellig maken door bijvoorbeeld soep te serveren, appeltaart te bakken of koffie te schenken. Zeker weten dat deze middag gezellige ontmoetingen oplevert.

Heb geduld
Natuurlijk wordt een vriendelijk ‘hallo’ of een korte kennismaking gewaardeerd, maar soms hebben nieuwe buren gewoon wat tijd nodig om aan hun nieuwe stekje te wennen. Misschien zitten ze niet direct te wachten op een hele stoet aan nieuwe mensen. Dat kan namelijk erg overweldigend zijn. Merk je dat de nieuwe buren nog wat terughoudend zijn? Heb een beetje geduld en geef hen de ruimte om de nieuwe buurt op hun eigen tempo te leren kennen. Voordat je het weet staan ze bij je op de stoep.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,328VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer