fbpx
16 C
Delfzijl
woensdag 15 juli 2020
Home Algemeen Nieuwe brug vormt verbinding tussen Delfzijl centrum en het Waddenwerelderfgoed

Nieuwe brug vormt verbinding tussen Delfzijl centrum en het Waddenwerelderfgoed

Delfzijl – Het college heeft het ontwerp van de nieuwe brug tussen Delfzijl centrum en de nieuwe zeedijk in Delfzijl vastgesteld. Met de nieuwe brug wil de gemeente de kust beter toegankelijk maken vanuit het centrum. Daarbij is extra rekening gehouden met de toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel of met rollator en fietsers. Er komt een brede, comfortabele verbinding met een aantal rustpunten.

Naast de huidige Keerweerbrug is de nieuwe brug een extra verbinding tussen het centrum en de nieuwe zeedijk.
Het ontwerp wordt technisch verder uitgewerkt en dit najaar aanbesteed. De werkzaamheden starten in maart 2020. Eind 2020 moet de brug gerealiseerd zijn. ‘Dat wordt nog een hele klus vanwege de ondergrond en de aansluiting op de nieuwe zeedijk’, zegt wethouder Jan Menninga. De brug sluit aan op een nieuwe boulevard die bovenop de nieuwe dijk komt. Daarvoor is de dijk een heel eind naar de stad toe verlegd. Dat geeft ruimte om daarachter, naar de zee, een prachtig verhoogd zandstrand aan te leggen.’

Marconi Programma
De aanleg van de brug is onderdeel van het Marconi Programma. Marconi staat voor MARitieme Concepten In beeld. De gemeente Delfzijl werkt hierin samen met Rijkswaterstaat, de provincie Groningen, waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s, Groningen Seaports en het Groninger Landschap. De komende twee jaar worden naast de nieuwe brug een verhoogd zandstrand, een boulevard, camperparkeerplaatsen, parkeerplaatsen, wandelpaden en een vogelkijkhut in het gebied gerealiseerd. Het Waddenfonds en de provincie Groningen verlenen hiervoor financiĆ«le steun.

‘We hebben al veel gerealiseerd met steun van onder andere het Waddenfonds en de provincie Groningen’, merkt wethouder Jan Menninga op. ‘Inmiddels is het Kwelderlandschap aangelegd en heeft de zeedijk ter hoogte van het centrum een nieuwe vorm aangenomen.’

Meedenken over naam nieuwe brug
Inwoners van de gemeente Delfzijl kunnen meedenken over de naam van de nieuwe brug. Binnenkort volgt hierover meer informatie. De naam ‘Keerweerbrug’ is destijds ook gekozen door inwoners en verwijst naar het maritieme verleden van de havenstad. Als eerbetoon aan de zeevarenden.

Advertenties