13.2 C
Delfzijl
21 juni 2021 20:55

Nieuw op het Eemsdeltacollege: de Bibliotheek op school

spot_img

Siddeburen / Delfzijl – Op zowel de locatie Sikkel van het Eemsdeltacollege  in Delfzijl als op de locatie in Siddeburen is door Biblionet Groningen een Bibliotheek op school voor het voortgezet onderwijs gerealiseerd. Arend Middelveld, bestuurder van Biblionet Groningen en Klaas Reinders, directeur vmbo van het Eemsdeltacollege, tekenden 25 oktober jl. de samenwerkingsovereenkomst.

Met de realisatie van de Bibliotheek op school voor het Eemsdeltacollege werken alle onderwijsinstellingen in de gemeente Delfzijl en in Siddeburen samen met de bibliotheek. Daarmee is er voor alle kinderen die de voor- en vroegschoolse instellingen bezoeken en voor de leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs aandacht op het gebied van lezen en mediawijsheid.

Meer lezen, beter in taal

Taal is voor veel vmbo-leerlingen een struikelblok – uit allerlei onderzoeken blijkt dat ze het lezen van teksten lastig vinden en dat hun woordenschat vaak niet groot genoeg is om teksten goed te kunnen begrijpen. Taalvaardigheid is echter een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle deelname aan het onderwijs. Veel scholen zijn dan ook actief bezig met het maken van taalbeleidsplannen die maatregelen bevatten om de taalontwikkeling van hun leerlingen te stimuleren. Idealiter maakt ook vrij lezen (het lezen in boeken, strips en tijdschriften naar eigen interesse) op school deel uit van zo’n taalbeleidsplan. Want wat blijkt: wie meer leest, scoort hoger op taal. De bibliotheek is deskundig op het gebied van taal- en leesbevordering en daarmee de ideale partner voor het onderwijs.

De Bibliotheek op school

Biblionet Groningen is in de provincie Groningen verantwoordelijk voor de implementatie en uitvoering van de Bibliotheek op school. De Bibliotheek op school is een van de programmalijnen binnen het programma Kunst van Lezen waarbij bibliotheek en school een meerjarige samenwerking aangaan rondom lezen en mediawijsheid. Jaarlijks worden alle activiteiten vastgelegd in een lees- en mediaplan waarin onder andere doelen worden bepaald op basis van gemonitorde resultaten. Dit zorgt eveneens voor borging in het beleidsplan van de school.

Mediatheek

Op de school is de mediatheek ingericht volgens het Bibliotheek op school-concept waarbij de collectie bestaat uit een ruime collectie aantrekkelijk boeken en andere media helemaal afgestemd op middelbare scholieren. Alle leerlingen van de school beschikken over een pasje waarmee ze materialen kunnen lenen. En vanzelfsprekend wordt de mediatheek door de leesconsulent van de bibliotheek en het schoolteam gebruikt bij het uitvoeren van de verschillende taal- en leesbevorderingsactiviteiten.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,257VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
Design en lifestyleDesign en lifestyle
DierDier
WonenWonen
AutoAuto
KlussenKlussen
TuinTuin

Populaire berichten