Nederland – Het vinden van een nieuw onderkomen is op deze gespannen woningmarkt al een crime, laat staan het kopen. Want dan gaat de peperdure meter van de notaris lopen, zit je wellicht (tijdelijk) met een overbruggingshypotheek en zijn er natuurlijk de verhuiskosten. Verder wil je de boel mooi inrichten om de nieuwe start te benadrukken. Aan de administratieve kant valt vaak weinig te veranderen, maar dat vormgeven van het huis kan altijd goedkoper. Hoe dan? Begin eens met het zorgvuldig uitzoeken en samenstellen van een betaalbare keuken.
Complete keuken vijf keer zo goedkoop?
Een complete goedkope keuken is wat je zoekt om mee te beginnen, want in menig huishouden is dit de plek waar je de meeste tijd doorbrengt. Het is in veel woningen zelfs niet alleen meer het kombuis, maar ook kantine, werk- en speelplaats en ontvangstruimte – een zogeheten woonkeuken dus. Mensen betalen in Nederland soms wel 20.000 euro voor zo’n keuken, maar dit kan ongeveer vijf keer zo goedkoop wanneer je het slim aanpakt. Bijvoorbeeld door een keukendepot te zoeken dat alle keukenonderdelen afzonderlijk prijst. Je stelt dan zelf tot in detail je keuken samen.
Geen overbodige elementen
Die goedkope keuken bevat alles wat je maar wenst, en richt je zo budgetvriendelijk mogelijk in. Hierdoor bevat deze ruimte geen overbodige elementen waar je niet om vraagt – ook dat drukt de prijs. En je vult hem uiteraard aan met persoonlijke hebbedingetjes om je er meteen thuis te voelen. Door hier wat meer aandacht aan te besteden ben je dus niet alleen goedkoper uit, je staat er ook nog fijner te kokkerellen.
Strippen en schoonmaken, niet slopen
Dan de badkamer. De vorige bewoners hebben hier misschien niet heel lang geleden alles vernieuwd, maar een Nederlandse gewoonte is tegenwoordig om dat steevast ‘verouderd’ te noemen. En dan wordt een prima badkamer eruit gesloopt en vervangen. Terwijl je zo veel geld uitspaart door het geheel eerst te strippen. Wat je overhoudt – sanitair, tegels, vloer – maak je grondig schoon en op dat lege doek kun je verder schilderen. Oftewel: de basis is niet zelden goed genoeg om op te bouwen: nieuwe spiegel, nieuwe kastjes en plankjes, nieuwe kranen, enzovoorts. Onthoud: het is maar een badkamer, geen keuken waar je veel vaker bent. En slopen kan ook later, als je financieel in rustiger vaarwater zit.
En het energielabel van je nieuwe woning?
Die duurzaamheid heb je als het goed is ook doorgenomen met je aankoopmakelaar. Is het energielabel van je zojuist aangekochte woning nog niet je-van-het, bekijk dan met welke apparaten je dit kunt verbeteren. Dit is een investering op de langere termijn, maar dat is een huis zelf net zo goed. De boel verduurzamen is in deze eeuw bovendien vanzelfsprekend, omdat je de kosten vroeg of laat terugverdient.
Meubels en accessoires: lang leve de (online) kringloopwinkel
Wil je tijdens het stylen van je nieuwe woning behalve je portemonnee ook de planeet wat duurzamer behandelen? Ga dan de uitdaging van tweedehands meubels en accessoires eens aan. Nederland telt ruim 1100 kringloopwinkels die veelal bezocht worden door de hipste binnenhuisarchitecten en andere woongoeroes. Zij zijn op zoek naar duurzame, vintage spullen die vaak ook nog uniek zijn. En online weet je eveneens waar je moet zoeken.