10.2 C
Delfzijl
8 mei 2021 12:31

Nieuw cultureel participatieproject voor jongeren uit provincie Groningen

Groningen – De Rijdende Popschool lanceert een nieuw cultureel participatieproject voor jongeren. Het project
DeClick van De Rijdende Popschool gaat binnenkort van start in diverse dorpen in 6 gemeentes in de provincie Groningen. Het nieuwe initiatief sluit goed aan op de missie van De Rijdende Popschool: het toegankelijker maken van de Noordelijke popcultuur voor jong en oud. In december wordt begonnen in Eemsdelta, Midden-Groningen en Stadskanaal. De andere gemeentes waar het project los gaat zijn Oldambt, Stadskanaal en Westerwolde.

Samenkomen en elkaar inspireren
DeClick is een participatieproject voor jongeren die iets met cultuur willen doen of daar al mee bezig zijn en hier graag samen met anderen aan willen werken. In een werkplaats gaan tussen de 6 en 10 jongeren een aantal maanden met elkaar aan de slag. Een workshopleider gaat samen met de jongeren kijken wat ze willen doen, en daar worden vervolgens workshops op afgestemd. Het is een plek waar jongeren bij elkaar komen en elkaar inspireren, met eigen inbreng van ideeën voor leuke uitdagende activiteiten. Bijvoorbeeld hiphop, dj-en, dansen, vormgeven, rappen, beats maken, skaten, filmen, tekstschrijven, fotografie, freestyle voetbal, kortom alles wat creatief is. Deze skills kunnen ze in workshops verder ontwikkelen. Maar het belangrijkste is dat deze activiteiten bij elkaar komen zodat er een geheel van gemaakt wordt. Er wordt ook een online platform gebouwd waar jongeren elkaar virtueel kunnen ontmoeten.

Werken aan een eindresultaat
Al die verschillende activiteiten en ideeën worden bij elkaar gebracht en de jongeren gaan samen in werkplaatsen aan een presentatie of eindresultaat werken. De workshopleider zal samen met de jongeren aan het werk gaan. Voorop blijft staan dat de jongeren zoveel mogelijk de creatieve regie hebben. Wat er bijvoorbeeld kan ontstaan is een optreden, een film of een fotografieproject. Alles staat open, alles mag. “Je kunt ook crossverbanden creëren,” vertelt creatief leider Niels Steenstra. “Bijvoorbeeld: je kunt dj’s een workshop beats maken laten volgen, maar je kan ze daarnaast ook een festival laten organiseren. En daar heb je dan weer visuals en andere activiteiten bij nodig.”

Ontmoetingen
De jongeren uit de verschillende gemeentes gaan elkaar uiteindelijk ook ontmoeten.”De groepen worden bij elkaar gebracht in werkplaatsdagen en provinciale ontmoetingen of presentaties, waar ze elkaar laten zien wat ze hebben gedaan, en ook weer met elkaar verder kunnen werken. Het hele concept is DIY,” zegt Steenstra. “Maar wel onder begeleiding natuurlijk. Het doel is om samen met jongeren mooie dingen te maken.”

Samenwerking
In DeClick werkt De Rijdende Popschool samen met jongerenwerkorganisaties en diverse kunstencentra, zoals het Kielzog in Hoogezand en de Kunstenschool ZG in Stadskanaal. Ook wordt samengewerkt met de Mytylschool in Haren. Het project wordt gesubsidieerd door het Fonds voor Cultuurparticipatie, het VSB Fonds, de Provincie Groningen en de gemeentes waar DeClick actief wordt.

Er is nog plek voor jongeren die mee willen doen in een van de werkplaatsen. Ze kunnen zich aanmelden via www.declick.nl/aanmelden .

Volg ons op

11,141FansLike
1,424VolgersVolg
5,289VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
AutoAuto
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
Design en lifestyleDesign en lifestyle
DierDier
KlussenKlussen

Populaire berichten