fbpx
13.1 C
Delfzijl
maandag 28 september 2020
Home Economie Nieuw 50-eurobiljet vanaf morgen in omloop

Nieuw 50-eurobiljet vanaf morgen in omloop

Brussel – Vanaf 4 april 2017 is er een nieuw biljet van € 50 in omloop. Net als in het €20-bankbiljet van de Europa-serie is in het €50-bankbiljet een portret verwerkt van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie. De invoering van het nieuwe €50-biljet vormt onderdeel van een voortdurend streven de eurobankbiljetten nóg veiliger te maken.

Eén zo’n kenmerk is het hologram. Dit bevat een portretraampje, een opvallend echtheidskenmerk dat aan beide zijden van het biljet zichtbaar is. Wanneer het tegen het licht wordt gehouden, wordt dit raampje doorzichtig en toont het aan beide zijden van het biljet het portret van Europa. Dit vormt een doorbraak in de bankbiljettentechnologie en maakt de bankbiljetten nóg moeilijker te vervalsen. Naast dit echtheidskenmerk bevat het biljet ook een smaragdgroen cijfer, dat wanneer het wordt gekanteld van kleur verandert, van smaragdgroen naar diepblauw.

Het bankbiljet van €50 is het meest gebruikte en daar mee ook een van de meest vervalste eurobiljetten. Het €50 biljet vertegenwoordigt meer dan 8 miljard of rond 45% van alle eurobankbiljetten die momenteel in omloop zijn.

Langzaam in omloop

U krijgt het nieuwe briefje vooral in handen als wisselgeld bij winkels en via geldautomaten van banken. Het is niet mogelijk oude briefjes van 50 om te wisselen voor nieuwe € 50-biljetten. Langzaam worden de oude biljetten uit omloop genomen.