Niet naar de bioscoop? Dan kan een beamer misschien wel dé oplossing bieden

Nederland – Omwille van de huidige pandemie wordt in heel wat Europese landen en ver daarbuiten, zoveel mogelijk aangeraden om binnen te blijven en onnodige verplaatsingen te vermijden. Heel wat theater- concert- én cinemazalen hebben, al dan niet noodgedwongen, hun deuren en zalen moeten sluiten tot nader orde. Echter waren een goede film of leuke theatervoorstelling voor velen vaak een lichtpuntje na een stressvolle werkweek. Om datzelfde bioscoopgevoel bij jou thuis te creëren, kun je eventueel opteren voor de aankoop van een kwalitatieve beamer.

De veelzijdigheid van een beamer
In een interessant artikel dat nog niet lang geleden verscheen op verschillende webpagina’s, werd het nut en de veelzijdigheid van beamer apparaten aan banden gelegd. Je kunt ze beschouwen als de meer gesofisticeerde opvolger van de dia- of overhead projector. Zo wordt een beamer regelmatig aangewend bij het geven van voordrachten en/ of lessen op hogescholen en universiteiten of het presenteren en leiden van vergaderingen. Ideaal dus om een grote groep mensen op een efficiënte manier te laten meevolgen met wat wordt gezegd of gebracht.

Maar wist je dat heel wat beamer apparaten vandaag de dag in menig huiskamer ook als volwaardig televisiescherm gebruikt worden? Het laat je toe om je favoriete film, documentaire of serie op een grote, bij voorkeur vlakke witte, muur te projecteren en er met vrienden en/ of de voltallige familie van te genieten. Op die manier kun je het gemiste bioscoopgevoel enigszins een beetje evenaren en ervaren! Nog even een lekker glaasje fris en een zak borrelnootjes of popcorn, en klaar is Kees!

Home cinema beamers: ideaal om een thuisbioscoop te creëren
Het assortiment beamers is tegenwoordig bijzonder uitgebreid, wat het alleen maar moeilijker maakt om dé geschikte bioscoop beamer te selecteren. Tegenwoordig bestaat echter de mogelijkheid om te kiezen voor een zogenaamde “home cinema beamer” waarmee je het authentieke bioscoopgevoel de woonkamer kunt binnenbrengen. Home cinema beamers zijn nu eenmaal speciaal ontwikkeld om videofragmenten, documentaires, series en films af te spelen.

Binnen het segment van de home cinema beamers kun je echter nog 3 subcategorieën onderscheiden op basis van de maximale resolutie en het prijskaartje. Zo zal een standaard home cinema beamer uit de goedkope prijsklasse een maximale resolutie van 1280 x 720 pixels garanderen wat overeenkomt met een HD beeldkwaliteit. Heel wat studies tonen echter aan dat verschillende kopers opteren voor de Full HD beamers die een resolutie van maximaal 1920 x 1080 pixels garanderen.

En voor degenen bij wie het echt allemaal een tikkeltje meer mag zijn en budget van geen belang is, is er nog de mogelijkheid om te kiezen voor de Ultra-HD 4K beamer. Door velen ook wel afgekort als de 4K home cinema beamer en gekenmerkt door een totale resolutie van maar liefst 3840 x 2160 pixels. Kortom, in het laatste geval geniet je een dermate uitstekende beeldkwaliteit dat zelfs de allerkleinste details duidelijk uitvergroot en zichtbaar worden.

Ruimte en verduistering
Ondanks het feit dat een beamer het beeld probleemloos op een vlakke witte muur projecteert, wordt de aanschaf van een projectiescherm altijd wel aangeraden. Op die manier camoufleer je eventuele oneffenheden op de muur, wat dan ook weer bijdraagt aan de uiteindelijke kijkervaring én cinema beleving. Projectieschermen zijn bovendien aan te kopen in diverse vormen en formaten en kunnen op diverse wijzen worden geïnstalleerd. Op je dus kiest voor een projectiescherm op een statief of een exemplaar dat je omhoog dient te hangen, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de ruimte die je beschikbaar stelt.

Bedenk daarnaast dat een projectiescherm geen zelfstandige lichtbron aanbiedt, wat betekent dat de ruimte of kamer steeds voldoende moet verduisterd zijn. Echter zijn de meest recente beamers tegenwoordig uitgerust met een standaard lichtsterkte van wel 3000 lumen waardoor het beeld top blijft zelfs in minder goed verduisterde kamers en vertrekken. Kortom, geen zorgen dus! Leg je lekker languit op de bank en geniet van je favoriete tv-momentjes!

Een home cinema beamer is jammer genoeg niet voldoende
Een film zonder optimale geluidskwaliteit is als een café zonder bier. Het geluid draagt nu eenmaal bij aan de uiteindelijke filmbeleving en toont aan of een scène emotioneel, dramatisch dan wel spannend zal worden. Jammer genoeg blijkt de geluidskwaliteit bij heel wat home cinema beamers standaard tot ondermaats.

Wil je echt wel het ultieme bioscoopgevoel bij je thuis kunnen beleven, dan raden verschillende kenners aan om er ook een surround sound bij te kopen. Dergelijke speakers verdelen het geluid mooi en gelijkmatig over de volledige ruimte waardoor het lijkt alsof je in de cinema zit.

Om de surround sound probleemloos op de beamer te kunnen aansluiten, is noodzakelijk om rekening te houden met de aanwezige aansluitingsmogelijkheden. Heel wat standaard home cinema beamers bezitten 2 HDMI poorten, wat vaak voldoende is om alles gebruiksklaar te zetten en van een unieke filmavond te genieten.

Back to top button