Nederlandse en Duitse jongeren bieden klimaat-manifest aan aan Minister President Niedersachsen

Groningen – Zo’n dertig jongeren uit de provincies Drenthe, Fryslân, Groningen, Overijssel en de Duitse deelstaat Niedersachsen werken samen aan een klimaat-manifest. Deze bieden ze op 3 november aan aan Minister President Weil van Niedersachsen in Stadthagen bij terugkomst overhandigen ze deze ook aan de gedeputeerden van de vier provincies.

De zorgen om het klimaat zijn groot en net als het klimaat trekken deze jongeren zich niks aan van landsgrenzen. Ze zijn overtuigd van het feit dat er meer samengewerkt moet worden tussen landen om zo de klimaatdoelen te halen. In zwemvesten gehesen, oftewel als klimaatvluchteling, staan ze tijdens de overhandiging van het manifest zelf letterlijk symbool voor de urgentie.

Achtergrond
De Duitse deelstaat Niedersachsen zou begin november 2021 een internationale driedaagse conferentie in Hannover organiseren om het 75-jarig bestaan als Bundesland te markeren met als thema Klimaatactie & Industrie met een speciale plek voor jongeren van over de hele wereld. Helaas kan deze internationale conferentie door Covid-19 niet doorgaan, maar wil de Duitse deelstaat en de vier Nederlandse provincies (Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel) wel de Nederlandse jongeren uitnodigen voor een bilateraal symposium over de hiervoor genoemde thema’s Klimaatactie & Industrie om zo adviezen te geven over beslissingen die invloed hebben op onze toekomst. 

Dit symposium wordt georganiseerd tussen Duitse en Noord-Nederlandse jongeren. RCE SPARK Fryslân en JongerenTop begeleiden deze 12 jongerenambassadeurs uit de vier noordelijke provincies. Zij vertegenwoordigen Nederland vanuit de noordoostelijke regio tijdens de uitwisseling. Vanuit Duitsland doen 19 jongeren mee met de uitwisseling. Het doel is om ook na deze bijzondere happening de contacten te onderhouden en jongeren blijvend een stem te geven bij beslissingen die nu gemaakt worden voor een klimaatbestendige wereld en om te komen tot een gezamenlijke projectaanvraag bij Interreg VI-A. 

De 12 Nederlandse jongeren zijn voorafgaand aan de uitwisseling (die van 1-3 november plaatsvindt) op bedrijfsbezoek geweest. In elke provincie bezochten ze een bedrijf dat op hun manier innovatief bezig is met het thema Klimaat en Industrie. Al bezochte bedrijven zijn Biosintrum in Oosterwolde, Intergas in Coevorden en Groningen Seaports in Delfzijl. 

Deelnemende scholen vanuit Nederland: Rudolph Pabus Cleveringalyceum – Appingedam, De Nieuwe Veste – Coevorden, Stellingwerf College – Oosterwolde, Twents Carmel College – Oldenzaal

Back to top button