fbpx
12.5 C
Delfzijl
maandag 21 september 2020
Home Algemeen Nederlands-Moluks theaterproject zoekt film figuranten

Nederlands-Moluks theaterproject zoekt film figuranten

Delfzijl – In de theatervoorstelling “Een tijdelijk verblijf” van Aan de andere kant wordt gewerkt met filmbeelden. Er worden mensen gezocht met én zonder Molukse roots die willen figureren in enkele van die films. In o.a. de haven van Delfzijl wordt de aankomst van Molukse KNIL soldaten in Nederland gereconstrueerd. Draaidag: zondag 17 juni 2018. Men kan zich opgeven als figurant via productie@adak-theater.nl

Aan de andere kant is een driejarig theaterproject over de Nederlands-Molukse geschiedenis. Tot en met 2020 worden er drie voorstellingen gemaakt over het onderwerp. Dit jaar, 2018, speelt de eerste voorstelling “Een tijdelijk verblijf” in de Molukse kerken in Appingedam en Hoogkerk en in de Waterstaatkerk in Bovensmilde. De hoofdrollen in de voorstellingen worden vertolkt door Roger Goudsmit, Nynke Heeg en Nel Lekatompessy (op film). De regie is in handen van Hiepie Hoogeveen.

Deze eerste voorstelling gaat over het verblijf van Molukse KNIL soldaten in Nederland vanaf 1951. Omdat na de onafhankelijkheid van Indonesië het thuisland niet meer veilig was voor Molukkers in dienst van het Nederlandse leger, werden zij massaal naar Nederland verscheept voor wat in eerste instantie een tijdelijk verblijf zou zijn in ‘woonoorden’ (vaak voormalig concentratiekampen).

In de voorstelling wordt gewerkt met filmbeelden, waaronder een reconstructie van de aankomst van Molukse KNIL soldaten in Nederland. De film wordt opgenomen op zondag 17 juni in de haven van Delfzijl. Daarna gaat de groep door naar het ‘woonoord’ op een locatie in Sellingen. De reis wordt gemaakt met een historische bus. Ook bestaat de mogelijkheid om met de bus opgehaald te worden in de eigen woonplaats. De eerste mensen worden om 11.30 opgehaald in Foxhol, waarna de bus doorrijdt naar Groningen, Hoogkerk, Appingedam en uiteindelijk naar Delfzijl. De dag duurt tot ongeveer 18.00 (lunchpakket is inbegrepen) en dan wordt iedereen ook weer met de bus in de woonplaats afgeleverd. Het is ook mogelijk om met eigen vervoer naar de locatie te komen.

Iedereen die wil meedoen als figurant in de film kan zich opgeven via productie@adak-theater.nl. Voor meer informatie kijk op de website www.gedeeldeverhalen.nl.