Nederlanders onderschatten online dreigingen: Cyberveiligheidsgids voor beginners

Er is dus een reële kans dat cybercriminelen over jouw persoonlijke gegevens beschikken, terwijl je je daar niet eens bewust van bent. Gelukkig kun je je tegen cybercriminaliteit beschermen door preventieve maatregelen te nemen.

Uit een rapportage van de Autoriteit Persoonsgegevens blijkt dat Nederlanders de gevaren van online dreigingen nog steeds onderschatten. De bevindingen in deze rapportage, gepubliceerd in april van dit jaar, zijn op zijn minst alarmerend. Zo werd er in 2023 liefst 25.000 keer melding gemaakt van datalekken. Het aantal slachtoffers wordt daarbij geschat op zo’n 20 miljoen. Veel van deze slachtoffers zijn bovendien niet eens op de hoogte gebracht van het datalek.

Er is dus een reële kans dat cybercriminelen over jouw persoonlijke gegevens beschikken, terwijl je je daar niet eens bewust van bent. Gelukkig kun je je tegen cybercriminaliteit beschermen door preventieve maatregelen te nemen:

Wachtwoorden

Bij datalekken komen persoonlijke gegevens in verkeerde handen terecht. Daaronder kunnen ook inloggegevens vallen. Het is daarom niet alleen belangrijk om moeilijke wachtwoorden te kiezen, maar ook om ze regelmatig te wijzigen. Gebruik hetzelfde wachtwoord nooit voor meerdere accounts. Belangrijke accounts beveilig je bij voorkeur met multifactorauthenticatie. Met alleen een wachtwoord kunnen hackers dan niet meer inloggen. Daarvoor is een extra identificering nodig, zoals gezichtsherkenning of een vingerafdruk.

Netwerken

Openbare netwerken zijn bij uitstek gevoelig voor hackers. Binnen een paar minuten kunnen cybercriminelen je online activiteiten bespioneren, inclusief de wachtwoorden die je intypt. Vermijd deze veelal gratis netwerken of gebruik in ieder geval een VPN. Met een VPN wordt al je dataverkeer versleuteld, waardoor niemand online over je schouder mee kan kijken. Ook je eigen IP-adres wordt onzichtbaar gemaakt, wat je online privacy aanzienlijk vergroot. Zoek op VPN-deals om op een zeer voordelige manier kennis te maken met VPN’s.

Phishing

Jouw persoonlijke gegevens komen erg goed van pas bij phishing. Omdat de oplichter jouw naam, e-mailadres en wat persoonlijke informatie heeft, kan deze al vrij snel je vertrouwen winnen. Dat doen ze natuurlijk niet uit eigen naam, maar wel uit naam van bijvoorbeeld je bank. Controleer daarom altijd het e-mailadres van de afzender en klik vooral niet op links of bijlages in berichten die je niet 100% vertrouwt. Neem bij twijfel altijd telefonisch contact op met de instantie. 

Updates

Ze kosten wat tijd en komen niet altijd op het juiste moment. Toch moet je blij zijn met updates en deze onmiddellijk uitvoeren. Het betekent namelijk dat de fabrikant van je soft- of firmware kwetsbaarheden heeft ontdekt en daarvoor een oplossing heeft gevonden.

Back to top button