NAM trekt handen af van leefbaarheidsafspraken Groningen

Regio – De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft aangekondigd niet langer te willen bijdragen aan de verbetering van de leefbaarheid en het economisch perspectief in Groningen. Dit zou in strijd zijn met afspraken die in 2018 zijn gemaakt. Volgens de NAM zijn deze afspraken niet meer relevant, omdat de gaswinning in de provincie eerder is gestopt dan destijds voorzien. Dit meldde De Telegraaf vanochtend.

Een woordvoerder van staatssecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen) bevestigt het nieuws naar aanleiding van berichtgeving door de Volkskrant. Van Marum noemt het besluit van de NAM „uiterst teleurstellend” en benadrukt dat het bedrijf voorbijgaat aan de aanhoudende problemen die door de gaswinning in het Groningenveld zijn veroorzaakt. Hoewel de NAM wel juridisch verantwoordelijk blijft voor directe mijnbouwschade, weigert het nu verdere investeringen in regionale herstelprojecten te doen.

Mogelijke stappen tegen NAM en aandeelhouders
Over de gevolgen van dit besluit laat de staatssecretaris weten dat „het hier niet stopt”. Er loopt al een arbitragezaak tegen de NAM, en daarbij zullen deze ontwikkelingen worden betrokken. De zaak richt zich onder meer op de afhandeling van aardbevingsschade en de compensatie die de NAM eist voor het vervroegd stoppen met gaswinning. De aandeelhouders Shell en ExxonMobil blijven in dit dossier ook onder de loep liggen.

Politieke verontwaardiging
In de Tweede Kamer leidt het besluit van de NAM tot scherpe reacties. ChristenUnie-leider Mirjam Bikker reageert fel: „Eerst jarenlang winst maken, nu weglopen voor de gevolgen en Groningen laten zakken. Wat een schandalig besluit.” SP-Kamerlid Sandra Beckerman uitte op sociale media haar verontwaardiging nog explicieter: „De schoften!”

Het besluit van de NAM voedt de groeiende onvrede in de regio en onderstreept de complexiteit van het herstelproces in Groningen, dat jaren na de beëindiging van de gaswinning nog steeds veel openstaande kwesties kent.

Back to top button