7.8 C
Delfzijl
15 mei 2021 03:29

NAM heeft gaswinning Loppersum-clusters per direct stilgelegd

Loppersum – Vanmorgen, 2 februari, heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat de NAM verzocht om de gaswinning uit de Loppersum-clusters van het Groningerveld stil te zetten. Hieraan is direct gehoor gegeven. In de controlekamer van NAM in Hoogezand werden de installaties uitgezet waarna de productie uit deze clusters terugliep naar 0. Daarnaast heeft NAM aan SodM gevraagd of zij bezwaar heeft tegen het stopzetten van de productie van het cluster Eemskanaal. Hier komt de toezichthouder zo spoedig mogelijk op terug.

Naar aanleiding van de beving in Zeerijp van 8 januari jl. adviseerde NAM in haar 48-uurs brief de vijf Loppersum-clusters (Ten Post, Overschild, De Paauwen, ’t Zandt en Leermens) volledig uit te zetten. Dit advies werd gisteren ook door SodM gegeven. Tevens gaf Gasunie Transport Services (GTS) in een brief aan dat deze maatregel geen effect zou hebben op de leveringszekerheid in dit gasjaar. Daarop heeft de Minister aan NAM opgedragen deze clusters per direct stil te leggen.

Eemskanaal
Uit de recente Optimalisatiestudie van het Groninger Gasveld door NAM blijkt dat ook het uitzetten van het Eemskanaal cluster een effect heeft op de seismiciteit, met name in het oostelijke gedeelte van de stad Groningen. Daarom heeft de NAM in haar 48-uurs brief van 10 januari tevens aan de Minister geadviseerd deze maatregel ook te nemen. Omdat GTS in haar advies van gisteren geen bezwaar lijkt te zien vanuit leveringszekerheid om de productie van dit cluster naar nul te brengen wil NAM van SodM en uiteindelijk de Minister beter begrijpen of wellicht ook deze maatregel op korte termijn genomen zou moeten worden.

Volg ons op

11,150FansLike
1,424VolgersVolg
5,286VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
DierDier
TuinTuin
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen

Populaire berichten