fbpx
woensdag 08 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Naast zware windstoten ook schone lucht en veel duurzame energie op komst

Nederland – Vanaf vandaag is het onstuimig weer. Donderdag trekken buien over en naast de stevige wind is er kans op zware tot zeer zware windstoten van 75-110 km/uur. Wie de weg op gaat moet extra alert zijn, maar het onstuimige weer heeft ook zo zijn voordelen. De lucht wordt namelijk een stuk schoner en windmolens en zonnepanelen zullen veel groene stroom opwekken.

In de loop van vandaag zwelt de wind aan en donderdagochtend bereikt het stormachtige weer zijn hoogtepunt. In de kustgebieden, maar ook boven land is het ronduit onstuimig met kans op zware windstoten van 75-100 km/uur. In het noordwestelijk kustgebied is kleine kans op een officiële storm en zijn zeer zware windstoten tot 110 km/uur mogelijk. De harde wind zal hier en daar overlast veroorzaken, maar er zijn ook voordelen!

Windmolens draaien op volle toeren
Een windmolen begint te draaien en duurzame energie te leveren vanaf windkracht 2 of 3. Bij windkracht 6 of meer draait een windmolen op zijn volledige capaciteit. Bij een zware storm (windkracht 10) worden windmolens stopgezet vanwege de veiligheid. Donderdag waait het in het binnenland vrij krachtig tot krachtig (windkracht 5 tot 6) en zijn de omstandigheden heel goed. In de westelijke helft van het land waait het hard tot stormachtig (windkracht 7 tot 8). Op de Noordzee stormt het een tijd, waardoor de windmolens op zee op volle toeren zullen draaien en veel groene stroom wordt opgewekt.

Ook goede papieren voor zonne-energie
Bij een stormachtige dag denk je misschien al snel aan grijze luchten en veel regen, maar donderdag trekken in een rap tempo buien over het land. Tijdens buien kan het flink plenzen en komen de zwaarste windstoten voor, maar tussen de buien door schijnt de zon geregeld! Zonnepanelen zullen op zo’n dag pieken in de opbrengst laten zien die samenvallen met de zonnige perioden tussen de buien door.

Schone lucht op komst
Een ander voordeel van onstuimig weer is dat het een verbetering van de luchtkwaliteit oplevert. Afgelopen tijd stond er weinig wind en regende het nauwelijks, waardoor de luchtkwaliteit matig en lokaal soms slecht was. Wind zorgt ervoor dat de vervuiling verspreidt en verdunt. Daarnaast spoelen de buien fijnstof uit de lucht. De komende dagen zullen we dus een aanzienlijk schonere lucht ervaren.

Zware windstoten zorgen voor overlast
Weggebruikers moeten vooral donderdag wel rekening houden met het onstuimige weer. Takken en dakpannen kunnen op de weg waaien en een omgevallen boom is ook niet uitgesloten. Het is niet verstandig om met aanhangers en lege vrachtwagens de weg op te gaan. Vooral op dijken en bruggen die van zuid(west) naar noord(oost) lopen kan een verraderlijke zijwind opsteken en vangen voertuigen de meeste wind.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,330VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer