Na koude lente kleine kans op koude zomer

Nederland – Na een koude lente volgt niet vaak een koude zomer. Dat blijkt op basis van de statistieken. Sinds 1901 kwam in slechts 15% van de jaren een koude zomer voor na een koude lente. In 40% van de van de gevallen was de zomer warm na een koude lente. De laatste keer dat we een te koude zomer na een te koude lente hadden, was in 1987.

Dat na een koude lente vaker een warme zomer voorkomt is vrij willekeurig. Het weer kent namelijk geen ‘geheugen’. Wel is duidelijk te zien dat het klimaat opwarmt, want meer lentes verliepen warmer dan de geldende normaal en na een warme lente volgde ook vaker een warme zomer.

Gevoelsmatig lijkt het soms wel dat het weer compenseert. De gedachtegang dat de temperatuur in de lente iets zegt over de daaropvolgende zomer is eigenlijk niet eens zo onlogisch. Zo was vorig jaar de lente warm en recordzonnig, juli verliep juist een lange tijd fors te koud. Het voorjaar van 2019 kende niet één zomerse dag, ruim anderhalve maand later werd het voor het eerst 40 graden in ons land. Het zeer koude voorjaar van 2013 werd gevolgd door een vrij warme zomer en na de vrij koude tweede helft van mei 2006 ging de daaropvolgende juli de boeken in als de warmste maand ooit gemeten in ons land.

Koude lente van invloed op eerste zomermaand
Het weer in de lente kan vaak nog wel het weer in de vroege zomer beïnvloeden. Na een koude lente zijn de wateren rondom Nederland aan de koude kant en na een natte lente is de bodem vaak verzadigd van vocht. Dit heeft vaak, al dan niet indirect, gevolgen voor het weer in het eerste deel van de zomer. Zo zorgt een koude Noordzee voor kouder weer dan normaal wanneer de wind van zee komt. Een vochtige bodem kan leiden tot meer buien. Na verloop van tijd worden de sporen van het voorjaar steeds minder zichtbaar, waardoor de zomer “zijn eigen weer bepaalt”.

Back to top button