fbpx
2.1 C
Delfzijl
donderdag 23 januari 2020
Home Weer en natuur Na het weekend warmer met tropische dagen

Na het weekend warmer met tropische dagen

Nederland – Grote kans dat we na het weekend, voor de tweede keer deze zomer, tropische dagen kunnen noteren. De kans is 80% dat regionaal en dan vooral in het zuiden en oosten aan de hittegolfcriteria wordt voldaan. De kans op een officiële hittegolf is met 30% nog vrij klein. Het is namelijk onzeker of De Bilt wel aan vijf zomerse en drie tropische dagen gaat komen.

Vandaag en ook in het weekend is van hitte nog geen sprake. De temperatuur stijgt vandaag naar 22-24 graden in het noorden en westen en naar 25-26 graden in de rest van het land. In het weekend liggen de maxima tussen de 21 en 27 graden. Er is tot en met zondag een mix van zon en stapelwolken. Vooral morgen is kans op enkele stevige regen- en onweersbuien. Daarbij is kans op hagel, windstoten en lokaal veel regenwater in korte tijd.

Tropische dagen en datumrecords
Na het weekend wordt het vrij zonnig en heet zomerweer. Maandag stijgt de temperatuur naar een zomerse 26-29, lokaal in Limburg 30 graden. Langs de noordkust, op de Wadden en in de Kop van Noord-Holland wordt het 24-25 graden. 

Dinsdag wordt het overal heter met alleen langs de noordkust, op de Wadden en in de Kop van Noord-Holland temperaturen net onder de tropische waarde van 30 graden. In de rest van het land wordt het tropisch met 30-34 graden. Het datumrecord voor 23 juli is voor De Bilt 31,6 graden en werd gemeten in 2013. Het landelijk record bedraagt 35,0 graden en werd gemeten in Maastricht in 1911.

Woensdag en donderdag is het heet met landinwaarts temperaturen van 31-36 graden. In de kustgebieden wordt het 28-31 graden. Het datumrecord in De Bilt voor 24 juli is 34,1 graden en werd gemeten in 1994. Ook het landelijke record staat met 35,5 graden vrij hoog en werd wederom in 1994 gemeten. Gilze-Rijen ging er toen met de eer vandoor. Gezien de verwachtingen komen we in de buurt van deze waarden.

Wel of geen landelijke hittegolf

Vanaf vrijdag is de verwachting onzeker. Regen- en onweersbuien zorgen waarschijnlijk voor enige afkoeling. De vraag is of De Bilt dan vijf zomerse dagen, waarvan drie tropisch heeft gehad. De grote vraag is namelijk of dinsdag wel tropisch wordt in De Bilt. De verwachte temperatuur is weliswaar 30 graden, maar bij 29,9 graden wordt niet aan de criteria voldaan. In het zuidoosten worden vrijdag nog wel tropische temperaturen van 30-32 graden verwacht. De kans op een regionale hittegolf is dan ook groot.

Liefhebbers van hitte en recordjagers kunnen dus de komende week het best naar het zuiden en oosten van het land. Wil je minder hoge, maar (iets) aangenamere temperaturen, dan zit je het best in de kustgebieden.

Advertenties
Advertenties