Na het weekend fikse lentedip op komst

Nederland – Dit weekend is het nog heerlijk lenteweer, maar na het weekend staat er een heel ander weertype op het programma. De temperatuur levert flink in en dagelijks trekken talrijke buien over het land. Een stevige wind zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur laag is. Halverwege de nieuwe week is er zelfs een kleine kans op nachtvorst.

Zondag draait de wind van het zuidwesten naar het westen tot noordwesten. Hierdoor wordt koelere lucht aangevoerd, maar koud wordt het zondag nog niet. De maxima komen uit tussen 12 en 16 graden. Dat zijn zeer gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar. Ook de zon laat zich nog geregeld zien en daarmee is het nog prima buitenweer.

Guur lenteweer
In het begin van de nieuwe week volgt een vrij abrupte overgang naar een kouder en wisselvalliger weertype. Zo’n overgang is overigens¬†alles behalve uitzonderlijk in de maand april. Koude en warme lucht bevinden zich in deze maand vaak nog dichtbij ons land. Als de windrichting verandert kan dat dus een snelle verandering in zowel weerbeeld als temperatuur opleveren. Zoals we nu ook zien gebeuren.

Maandag hebben we dus te maken met een wind uit het noordwesten waarbij talrijke buien en koudere lucht worden aangevoerd. De buien kunnen pittig uitpakken met lokaal kans op onweer. Tussen de buien door zijn ook droge momenten met soms wat ruimte voor de zon. Je kan dan vaak mooie wolkenstructuren spotten die spectaculaire plaatjes op kunnen leveren.

De temperatuur komt uit tussen 10 en 12 graden, maar een zeer stevige wind zorgt ervoor dat het stukken kouder aanvoelt. Bovendien zijn tijdens buien zware windstoten mogelijk tot circa 75 km/uur. In de kustgebieden mogelijk oplopend tot circa 85 km/uur. Tijdens een intensieve bui kan de gevoelstemperatuur zomaar dalen tot enkele graden boven het vriespunt. Daar waar we deze zaterdag nog in korte broek kunnen lopen, kan in de nieuwe week de winterjas weer aan.

Mogelijk zelfs kans op nachtvorst
Ook de rest van de werkweek ziet het er niet gunstig uit voor liefhebbers van aangenaam lenteweer. Het blijft gevoelig koud lenteweer doordat de wind vrij standvastig uit het noorden waait. De temperatuur levert zelfs nog iets in en op veel plekken zien we maxima die nauwelijks meer boven de 10 graden uitkomen. Ter vergelijking: midden april stijgt de temperatuur doorgaans naar 12 tot 16 graden. Ook de nachten verlopen fris met minima die enkele graden boven het vriespunt uitkomen. Het is niet uitgesloten dat we in de tweede helft van de week zelfs met nachtvorst te maken krijgen en dat zou vooral slecht nieuws zijn voor de fruittelers.

De lage temperaturen gaan gepaard met flink wat buien die over het land trekken die wederom soms pittig uit kunnen pakken. Helemaal nat verlopen de dagen niet, want er zijn soms ook droge dagdelen met flink wat ruimte voor de zon.

Bron
Weeronline
Back to top button