Museumdorpentour: jongeren en kunstenaars veranderen dorpen in openluchtmusea

Eemsdelta – De Museumdorpentour is een uniek kunstproject waarin jongeren uit vijf dorpen in samenwerking met lokale kunstenaars en dorpsbewoners hun creativiteit hebben laten zien. In de dorpen ‘t Zandt, Losdorp, Westeremden, Bierum, en Spijk hebben de jongeren de afgelopen maanden hard gewerkt aan kunstwerken die binnenkort te bewonderen zijn.

Van vrijdag 12 juli tot en met zaterdag 31 augustus zullen deze kunstwerken te zien zijn op verschillende locaties binnen de dorpen. Bezoekers kunnen deze kunstwerken ontdekken tijdens een schilderachtige fietsroute door het wierdenlandschap van Eemsdelta.

De feestelijke onthulling van de kunstwerken vindt plaats op vrijdag 12 juli. De openingsmiddag- en avond beginnen om 15:30 uur in Westeremden en eindigen om 21:10 uur in ‘t Zandt. Iedereen is welkom om bij alle onthullingen aanwezig te zijn of in een van de dorpen aan te sluiten.

Het idee voor de Museumdorpentour werd bedacht door Manon Kuin tijdens de JongerenTop Groningen 2019 in Appingedam. Manon, die zelf ook meewerkt aan het project, vertelt: “Er wordt altijd gezegd dat jongeren niet graag in kleine dorpen wonen. Dat klopt niet, ik woon er graag en ben trots op mijn dorp. Voor musea en voor het maken van kunst moeten jongeren altijd naar grote plaatsen en steden. Dat vind ik jammer. Ik wil graag dat we in onze mooie Groninger dorpen zélf kunst gaan maken. En dat we daar dan een tour van maken voor bezoekers: een museumdorpentour!”

Programma opening 12 juli

Middag:

  • 15:30 uur Westeremden, Andreaskerk
  • 16:35 uur Losdorp, Johanneskerk consistorie

Avond:

  • 19:30 uur Bierum, Luingaborg
  • 20:05 uur Bierum, Sebastiaankerk
  • 20:35 uur Spijk, MFC Spiekhoes, fietsenstalling
  • 21:10 uur ’t Zandt, de Kjoep (speeltuin)

Back to top button