fbpx
24 C
Delfzijl
woensdag 03 juni 2020
Home Agenda tips Museum Stad Appingedam zoekt spullen voor tentoonstelling koken en conserveren van voedsel

Museum Stad Appingedam zoekt spullen voor tentoonstelling koken en conserveren van voedsel

Appingedam – Het Museum Stad Appingedam organiseert een tentoonstelling met als thema het koken en conserveren van voedsel, vanaf de prehistorie tot en met de twintigste eeuw. De tentoonstelling heet ‘Bereiden en bewaren’, en brengt met name Groninger eettradities voor het voetlicht.

Appingedam had in de Middeleeuwen al een bloeiende markt met producten als boter en kaas, maar hoe bewaarden ze dat vroeger? En eieren? Wat aten ze hier in de middeleeuwen? Wanneer kwam de eerste aardappel hier en hoe? Heel veel manieren om eten te bewaren vroeger zijn nu in onbruik geraakt. Zo staat er op de tentoonstelling een ijskast, waar blokken ijs in moesten om het voedsel te kunnen koelen. Veel eten werd ook gedroogd om het langer te kunnen bewaren, zoals boerenkool bijvoorbeeld. Toen de koelkast kwam, ontstond ook behoefte aan handige bakjes om eten in te bewaren: de firma Tupperware sprong hier handig op in.

Halverwege de twintigste eeuw was wecken nog een heel gebruikelijke methode om voedsel langer te kunnen bewaren. Als we nu vlees in een weckpot zien, trekken we een vies gezicht, maar eigenlijk is het heel bijzonder dat eten zo jarenlang goed kan blijven.

Voor de tentoonstelling zoekt het museum nog oude recepten, keukengerei van vroeger (tot de jaren ’60), kookboeken van vóór de oorlog, decoratie-eten (zoals dat in etalages gebruikt wordt), foto’s van oude Groninger gerechten, etc.

Mocht u iets hebben wat het museum zou mogen lenen voor deze expositie, wilt u dan een foto sturen per mail naar msappingedam@email.com of telefonisch contact opnemen (tel. 0596-680168). De tentoonstelling is te zien vanaf 2 november t/m 1 maart 2020. 

Advertenties